Турция вече си има собствена ваксина срещу Ковид-19. Лично Ердоган

...
Турция вече си има собствена ваксина срещу Ковид-19. Лично Ердоган
Коментари Харесай

Това не е ваксина, а някаква течност: какво се знае за турската ваксина срещу Ковид-19


Турция към този момент си има лична ваксина против Ковид-19. Лично Ердоган е измислил името: Турковак. Но какво се знае за този препарат? " Това не е ваксина, а някаква течност, която ни се показва за ваксина ", твърди специалист.

Турската ваксина против Ковид-19

В Турция съобщаването на хубавите вести е работа на президента. Почвата за разгласяването на " мюждето ", както на турски назовават радостната новина, нормално се приготвя медийно няколко дни преди Ердоган персонално да заяви детайлите. Моментът за такива известия, несъмнено, се сортира грижливо: последното " мюжде " бе оповестено в. Тогава бе обявено, че е основана турска, която е получила незабавно утвърждение, написа швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ).
Редакцията предлага
Хвалебствията. И огромният проблем.

А немският " Ди Велт " разкрива, че името на имунизацията - " Турковак " - е било измислено персонално от президента Ердоган, а здравният министър Фахретин Коджа побързал да покаже онлайн по какъв начин се имунизира с нея. Оттогава насам турските държавни представители приказват за новия препарат със комбинация от национална и откривателска горделивост, в това число и заради това, че Турция се подрежда измежду едвам девет страни в света, които имат лична ваксина против Ковид-19.

Но всички хвалебствени слова не могат да прикрият главния проблем: никой не може да е сигурен, че турската ваксина въобще е ефикасна - заради простата причина, че липсват значими данни за нея. Мнозина специалисти изричат подозрения заради обстоятелството, че тя бе прекомерно бързо утвърдена, а преди този момент не бяха оповестени никакви резултати от тестванията. С други думи: учените и медиците не са в положение да преценяват до каква степен и дали въобще препаратът е ефикасен.

Медиите цитират и генералния секретар на Турския лекарски съюз Ведат Булут, който сподели следното пред новинарския портал Diken: “Това не е ваксина, а някаква течност, която ни се показва за ваксина “. По неговите думи подозренията не идват толкоз от обстоятелството, че препаратът може да има неподходящи странични резултати, колкото от това дали въобще има някакъв резултат от тази ваксина. Нещо повече даже: Турският лекарски съюз, който има 70 000 членове, към този момент отхвърля да предложи " Турковак " за приложимост.

Турският професор по медицина Мехмет Джейхан, който закупи огромна известност в хода на пандемията, подлага на критика и обстоятелството, че по своята конструкция " Турковак " не се разграничава от китайския препарат " Синовак ", който влезе в приложимост в Турция още преди година, само че не съумя да предотврати мощната инфекциозна вълна напролет на 2021.

До момента Турция не е поискала от СЗО незабавно утвърждение за своята ваксина. Препаратът е въз основата на инактивирани вируси, което значи, че е съпоставим с двете китайски ваксини, утвърдени от СЗО.

Е рдоган желае да даде имунизацията на цялото човечество

Критичните гласове от експертните среди мощно раздразниха президента Ердоган. В събота той даже упрекна Турския лекарски съюз, че бил " нечестен ". Нищо чудно: Ердоган има амбициозни проекти с турската ваксина - той към този момент разгласи, че счита да я изнася в чужбина и да я " даде на цялото човечество ". Доколко тези проекти са реалистични - никой не може да каже. Защото нито са известни значими детайлности за новата ваксина, нито пък се знае какви са капацитетните благоприятни условия за производството ѝ.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
" Елате да се ваксинирате ": един ден с двама лекари от Враца
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР