Турция вече няма да позволява на мигрантите да преминават през

...
Турция вече няма да позволява на мигрантите да преминават през
Коментари Харесай

Турция започва да спира мигрантите да се добират до Гърция по море

Турция към този момент няма да разрешава на мигрантите да минават през Егейско море до островите на Гърция , защото това е рисково. Това оповестиха от турската брегова защита, представени от международните информационни организации.

Заповедта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган идва седмица откакто той разгласи, че " отваря портите " за бежанците да влязат в Европа в подтекста на напрежението, подбудено от спора в Сирия.
 Ердоган пред Меркел: Споразумението сред Европейски Съюз и Турция за мигрантите не работи
Ердоган пред Меркел: Споразумението сред Европейски Съюз и Турция за мигрантите не работи

Трябвало да бъде преразгледано

Европейският съюз го упреква, че употребява мигрантите за политически цели. Общността упорства, че портите ѝ са " затворени ".

Междувременно още веднъж избухнаха конфликти на сухопътната граница сред Турция и Гърция . Изглежда няма смяна в позицията на Турция по повод позволяването на мигрантите да се пробват да влязат в Гърция по този маршрут.

Днес гръцката полиция още веднъж употребява сълзотворен газ против тълпите от мигранти на граничния пункт Кастаниес, които дадоха отговор с мятане на камъни и крясъци " отворете портите ", прецизира " Франс прес ".
 Европейски Съюз осъди потреблението на мигрантите от Турция за политически цели
Европейски Съюз осъди потреблението на мигрантите от Турция за политически цели

Външните министри одобриха декларация след изключителна среща за разискване на рецесията в Идлиб и обстановката на външните граници на Европейски Съюз с Турция

Гръцките управляващи също по този начин упрекнаха турската полиция в потреблението на сълзотворен газ против тяхната полиция .

През 2016 година беше реализирано съглашение, според което Турция трябваше да спре да разрешава на мигрантите да стигнат до Европейски Съюз в подмяна на парична помощ от Общността, с цел да ѝ помогне да ръководи големия брой бежанци, които приютява.

Ала от този момент напрежението сред Европейски Съюз и Турция се изостри по разнообразни въпроси. През последните седмици яростна атака на сирийските държавни сили и техните съветски поддръжници против Идлиб, последната провинция, следена от сирийските бунтовници, докара до конфликти с Турция, която поддържа някои размирен групировки.
 Гърция отблъсна 35 000 мигранти, депортира влезлите след 1 март
Гърция отблъсна 35 000 мигранти, депортира влезлите след 1 март

Арестувани са 244 мигранти, влезнали в Гърция

Турция към този момент приютява към 3,7 млн. сирийци, само че спорът в Идлиб докара до близо още милион, които бягат към нейната южна граница.

Въпреки че Европейски Съюз даде обещание още милиарди евро помощ, Турция не беше впечатлена и предходната седмица реши да отвори границите си с Гърция и даже извозваше мигранти покрай северозападната граница.

Гърция настоя, че мигрантите са " манипулирани като пешки " от Турция в опит да упражни дипломатически напън.
 Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат
Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Защото Гърция се пробва да вкара хиляди назад в Турция

Атина спря за месец всички молби за леговище от мигранти, които влизат незаконно в Гърция, и предприе нападателни ограничения, с цел да ги попречва да влязат по суша и море.

За последните 24 часа до тази заран над 1200 мигранти са се пробвали да преминат сухопътната граница , множеството от Афганистан и Пакистан, посочи формален източник пред организация " Ройтерс ".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жосеп Борел сподели на бежанците да " заобикалят да се придвижват до затворена врата ".
 Европейски Съюз отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите
Европейски Съюз отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

Франция упрекна Турция, че изнудва Европа

Би Би Си са се натъкнали на членове на милиции, които правят нощни въоръжени патрули в гръцките гранични градове, търсещи мигранти .

" В цялата област има такива милиции ", сподели Янис Ласкаракис, издател на вестник в град Александруполис, който е получил смъртни закани, тъй като приказва против въоръжените отряди .

" Видяхме ги със личните си очи, арестуват мигранти, отнасяха се неприятно с тях и в случай че някой се осмели да им помогне, той има същата орис ", добави Ласкаракис.

" Амнести интернешънъл " упрекна Европа в загуба на човещина поради мигрантите

" Тези хора пристигнаха в Европа за сигурност, а принудително им погазиха правата "

Катери на гръцката брегова защита бяха видяни да връщат силово мигрантски лодки през последните дни.

Бреговата защита на Турция съобщи, че е избавила 97 мигранти в морето в четвъртък, обвинявайки гръцките управляващи, че са " спихнали три лодки и са ги оставили в полупотънало положение ".

" Подходът да не се намесваме против мигранти, които желаят да изоставен Турция, остава в действие, само че този (нов) метод обгръща прекосяванията по море поради заплахите ", показаха от турската брегова защита.
 Враг пред портата на Европа
Враг пред портата на Европа

Димитър Петров формулира шест извода, които следва да се трансфорат във водещи правила в борбата на и за Европа, за опазването на Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР