Турция удължава с един месец – от 18 август до

...
Турция удължава с един месец – от 18 август до
Коментари Харесай

Кризата в Средиземно море: Турция удължава с месец работата на кораба „Явуз”

Турция удължава с един месец – от 18 август до 15 септември, работата на сондажния си транспортен съд „ Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона.

Незаконните газови изследвания на Турция край Кипър не престават на фона на ескалиращото напрежение с Гърция.

Новото навигационно известие на Турция бе издадено в събота вечерта, единствено ден, откакто външните министри на Европейския съюз показаха цялостната си взаимност с Гърция и Кипър и приканиха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие.

Според оповестените координати турската сондажна платформа „ Явуз” продължава изследванията си за газ в елементи от два кипърски блока югозападно от острова, където тя работи от 20 април.

Двата блока са лицензирани от държавното управление на Кипър за френската енергийна компания „ Тотал” и италианската „ Ени”, само че Турция претендира, че част от тях попада в нейния континентален шелф.

До 18 септември е оповестеният към този момент период за осъществяването на сеизмографски изследвания край Кипър от турския проучвателен транспортен съд „ Барбарос Хайредин паша”.

Той се намира в източната част на кипърската изключителна зона от 28 юли, като регионът му на деяние визира три кипърски блока.

Актуалното развиване в Източното Средиземноморие е в центъра на срещата в Никозия през днешния ден сутринта на министъра на външните работи на Кипър Никос Христодулидис със заместник-държавния секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Дейвид Хейл.

„ Ако Турция има вяра, че работи в сходство с интернационалното право, тогава за какво не приема апелите на Европейския съюз, нашите и на Гърция оферти за обжалване пред Международния съд в Хага за споразумяване на разногласието в Източното Средиземноморие, а употребява мощ и превъзходството си за разрешаването му”, разяснява в четвъртък президентът на Кипър Никос Анастасиадис провокативните дейности на Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР