Турция трябва да прекрати заобикалянето на санкциите срещу Русия, да

...
Турция трябва да прекрати заобикалянето на санкциите срещу Русия, да
Коментари Харесай

ЕС: Турция трябва да прекрати заобикалянето на санкциите срещу Русия

Турция би трябвало да приключи заобикалянето на глобите против Русия, да се ангажира с договарянията за Кипър в границите на Организация на обединените нации и да се въздържа от противозаконни сондажи в Източното Средиземноморие и от всички действия, които не зачитат суверенитета на страните членки на Европейски Съюз.

Това се споделя в показания специфичен отчет за връзките сред Европейски Съюз и Турция и изискванията за доближаване на двете страни. Той бе оповестен от висшия представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширението Оливер Вархей.

Ако Турция съблюдава тези условия, от Брюксел предлагат възобновяване на двустранните разговори на високо равнище, които бяха спрени през 2019 година Те засягат сферите на стопанската система, енергетиката и превоза. Ще бъдат възобновени срещите на Съвета за асоцииране, както и разговорът на високо ниво на равнище министри. Турският министър на външните работи също по този начин ще бъде канен на неофициални срещи с сътрудниците си от Европейски Съюз във формат „ Гимних “. Европа предлага и договаряния за модернизирането на двустранния митнически съюз.
На страните членки на Съюза се предлага предпочитано да прегледат опцията за улеснение на подаването на молби за визи на турски жители от избрани категории – предприемачи, студенти, жители на страната, членове, чиито фамилии са в Европейски Съюз.

В отговор Турция би трябвало преди всичко да приложи ефикасни ограничения за прекъсване на реекспорта на артикули, които се употребяват за бойни дейности.

Въпреки че е кандидат-член на Европейски Съюз и е в митнически съюз с него, Турция избра да не се причисли към наложените наказания против Русия. Анкара доста малко се преценява с Общата политика за сигурност и защита на Европа. Финансовите потоци от Турция към Русия и назад нарастват. Няколко турски банки не престават да правят търговски заплащания, се споделя в отчета, представен от БНР.

Има задоволително доказателства, че турската територия се употребява за отклонение на глобени артикули към Русия, най-много за военни цели. Износът им от Турция към Русия се е нараснал доста в интервала януари-септември 2023 година спрямо времето преди войната, се споделя още в документа.

Източник: Епицентър.бг

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР