Турция трябва да предприеме действия срещу заобикалянето на санкциите срещу

...
Турция трябва да предприеме действия срещу заобикалянето на санкциите срещу
Коментари Харесай

ЕС предлага сближаване с Турция, ако не заобикаля санкциите срещу Русия

Турция би трябвало да предприеме дейности против заобикалянето на глобите против Русия, да се се ангажира с договарянията за Кипър в границите на Организация на обединените нации и да се въздържа от противозаконни сондажи в източното Средиземноморие, както и от всички действия, които не зачитат суверенитета и суверенните права на страните членки на Европейски Съюз.

Това са изискванията за спомагателни стъпки от страна на Брюксел към доближаване с Анкара.

Те се съдържат в показания през днешния ден специфичен за положението на връзките сред Европейски Съюз и Турция. Той бе огласен от висшия представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширението Оливер Вархей.

Изготвени са рекомендации за дейностите на Европейски Съюз при положение, че Турция съблюдава условията. Брюксел предлага възобновяване на двустранните разговори на високо равнище, спрени през 2019 година Те засягат сферите  на стопанската система, енергетиката и превоза. Ще бъдат възобновени срещите на Съвета за асоцииране, както и разговорът на високо ниво на равнище министри. Европейската комисия ще стартира разговор на високо ниво за търговията.

Турският външен министър също по този начин ще бъде канен на неофициални срещи с сътрудниците си от Европейски Съюз във формат „ Гимних “. Европа предлага и договаряния за модернизирането на двустранния митнически съюз.

На страните членки на Съюза се предлага предпочитано да прегледат опцията за улеснение на подаването на молби за визи на турски жители от избрани категории – предприемачи, студенти, жители на страната, членове на чиито фамилии са в Европейски Съюз. 

За да стане всичко това, Турция би трябвало преди всичко да приложи ефикасни ограничения за прекъсване на реекспорта на артикули с общ висок приоритет, т. е. такива, които се употребяват на бойното поле.

Въпреки че е претендент член на Европейски Съюз и е в митнически съюз с него, Турция избра да не се причисли към наложените от него наказания против Русия поради експанзията в Украйна. Изобщо Анкара доста малко се преценява с Общата политика за сигурност и защита (ОПСО) на Европа. Финансовите потоци от Турция към Русия и назад нарастват. Няколко турски банки не престават да правят търговски заплащания.

Има задоволително доказателства, че турската територия е употребена за отклонение на глобени артикули към Русия, най-много употребявани за военни цели. Износът им от Турция към Русия се е нараснал доста в интервала януари-септември 2023 година спрямо времето преди войната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР