Турция свали цените на част от продуктите от първа необходимост,

...
Турция свали цените на част от продуктите от първа необходимост,
Коментари Харесай

В Одрин свалиха цените на препаратите, пловдивчани превзеха магазини и пазари

Турция смъкна цените на част от продуктите от първа нужда, което примами десетки българи на шопинг в Одрин. От април е понижено от 18 на 8 на 100 Данък добавена стойност на шампоани, сапуни, дезинфектанти, мокри кърпички, тоалетна хартия, салфетки, памперси. Част от магазините за облекла и обувки пък оповестиха сезонни понижения до 50%.

Още в първите почивни дни на месеца по граничните пунктове с Турция се образуваха дълги опашки. Пазари, магазини и аптеки в Одрин пък бяха огласяни главно от българска тирада, видя кореспондент на TrafficNews.

„ Истината е, че цените са много по-високи спрямо предходната година. Въпреки това обаче ние продължаваме да идваме един път на 2-3 месеца. Съчетаваме пазара с разходка. И наложително хапваме обичаното ми кюнефе – в една от сладкарничките на центъра го вършат доста вкусно”, споделя пловдивчанката Цвета Димова.

Наблюденията на дамата се удостоверяват и от формалната статистика. През март цените на стоките в Турция се са покачили с рекордните 61,14 % в съпоставяне със същия месец предходната година. През февруари инфлацията в страната бе 54 %, а съгласно специалистите равнището на инфлация за цялата 2022-а ще бъде над 50 на 100. Към проблемите способства и войната в Украйна, която докара до растеж в цените на силата.





Въпреки това обаче обменният курс на валутата към момента е много преференциален за българите. Тази седмица една турска лира се продава за 0.13 стотинки. Това предизвика българите да разграбят рафтовете. В региона към Синия пазар, Марги аутлет и супермаркет Мигрос, който обичайно е измежду най-посещаваните от нашенци, можеха да се видят десетки коли с пловдивска регистрация.

Чанти и колички бяха претъпкани с перилни препарати, тоалетна хартия и тестени произведения. 10 кг от известните марки прахуляк за пране коства сред 90 и 130 лири, 4 литра течен перилен препарат може да се откри сред 50 и 60 лири. Пакет макарони е единствено 5 лири, кг ориз – 18 лири, кг леща – 30 лири. Между 40 и 50 лири коства кг маслини, толкоз върви и саралията.





Дори обичайните за България млечни артикули се търсят от нашенци. „ Смятам, че са по-качествени, а и са по-евтини, в сравнение с у нас”, признава Димова.

Плодове, зеленчуци и ядки също са на сметка в Одрин. В момента ягодите се продават по 30 лири килото, доматите – 20 лири, краставиците – 15-20 лири. Сурови бадеми, лешници, кашу костват 150 лири килограмът. Двойно по-евтини, в сравнение с в България, са лимони, портокали, моркови, праз и зелена салата.

Горивата също са с от 20 до 40 стотинки надолу от родните бензиностанции.



Бахри Динар, ръководител на " Асоциацията за поощряване на развиването на Одрин и отбрана на локалния деликатес " тава джигери " (пържен дроб) ", заключи, че с помощта на българи и гърци търговията в града процъфтява, тъй като те освен пазарят, само че и отсядат в хотелите, посещават заведенията за хранене, заведенията.

„ Много сме удовлетворени. Ние от своя страна вършим всичко допустимо, с цел да останат удовлетворени и да дойдат отново. Обслужващият личен състав в доста от заведенията и магазините знае български, менютата са написани на турски, български и гръцки език ", уточни Динар.

По думите му в идващите седмици чакат още повече туристи от България, които да прекарат и великденските празници в града, където има и две български църкви.























Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР