Турция ще вкарва кислород в Мраморно море като част от

...
Турция ще вкарва кислород в Мраморно море като част от
Коментари Харесай

Турция ще инжектира Мраморно море с кислород

Турция ще вкарва О2 в Мраморно море като част от напъните за битка с казуса с морската слуз, заяви турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, базирайки се на министъра на околната среда Мурат Курум. Той заяви това в профила си в Туитър в постове, отнасящи се до дейностите, подхванати за пречистване на морската слуз в границите на Плана за деяние в Мраморно море. 

Като част от напъните във вторник на дълбочина от 30 метра под морската повърхнина в морето ще бъде вкарван разперен О2 на пет разнообразни точки. Целта е да се усили равнището на кислорода в морските дълбини посредством високотехнологични апарати. Според резултатите от дейностите, които ще продължат 6-8 седмици, практиката може да обхване и по-широк регион, уточни министърът. 

Турски учени сигнализираха, че равнището на кислорода в Мраморно море е намаляло, което спомага за казуса с появилата се на повърхността на водата морска слуз. Изследване е открило и съществуване на сероводород при проба от водата на дълбочина 750 метра в падината Чънарджък, писа неотдавна в. " Миллиет ". 

Морската слуз съставлява несъразмерен напредък на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест пласт върху повърхността на морето съдържа многообразие от микроорганизми, а измежду основните фактори за образуването му са повишението на температурата на морската вода вследствие на световното стопляне и замърсяването. 

Проблемът с морската слуз поражда тежки последици за риболова и туризма, а учените предизвестяват, че той може да засегне и околните морета - Черно, Егейско и Средиземно море. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР