Турция ще се погрижи сама за себе си, ако не

...
Турция ще се погрижи сама за себе си, ако не
Коментари Харесай

Ердоган: Ако не получим F-16 от САЩ, ще се погрижим сами за себе си


Турция ще се погрижи сама за себе си, в случай че не получим стремежи резултат по въпроса за F-16, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Думите на Ердоган пред американска телевизия бяха изтълкувани като опция Турция да потърси различни разновидности за изтребители в Европа, Русия или Китай. Ако Турция желае да попълни въоръжението си с бойни самолети от пето потомство, измежду разновидностите са съветските Су-57 и китайските J-31, показва СиЕнЕн-Тюрк, като прибавя, че реализирането на някои от тези разновидности обаче може да докара до ново напрежение със Съединени американски щати. Ако пък страната се ориентира към разновидността за самолети от четвърто потомство, измежду опциите изпъква Eurofighter, взаимен артикул на няколко европейски страни, добавя турската телевизия.   

През 2030 година се чака в инвентара на въоръжените сили на Турция да влезе и създаден в страната народен военен аероплан. Турция обмисля разнообразни разновидности, с цел да предотврати отслабването на въздушната си мощност през идващите осем години.

Анкара желае да купи от Съединени американски щати 40 изтребителя F-16 Block-70, както и 80 комплекта за рационализация на наличното въоръжение на Турция. Страната разгласи желанието си да придобие F-16, откакто беше изключена от американската стратегия за произвеждане на изтребители бомбардировачи пето потомство F-35 поради закупуването на съветските зенитно-ракетни системи С-400. 

Въпреки че Вашингтон наподобява позитивно надъхан, Конгресът на Съединени американски щати неотдавна одобри законопроект, който задължава Белия дом да потвърди, че покупката ще бъде в полза на Съединени американски щати и тези военни самолети няма да бъдат употребявани за нарушение на гръцкото въздушно пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР