Турция ще се опита да намали емисиите си на газове

...
Турция ще се опита да намали емисиите си на газове
Коментари Харесай

Турция си поставя по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г.

Турция ще се опита да понижи излъчванията си на газове с парников резултат с 41 % по отношение на нормалните равнища до 2030 година, повишавайки досегашната цел, която беше 21 %, заяви министърът на околната среда Мурат Курум, представен от Българска телеграфна агенция.

Емисиите на парникови газове в Турция ще доближат своя връх най-късно през 2038 година и Анкара се надява да реализира нулеви чисти излъчвания до 2053 година, уточни Курум в коридорите на срещата на върха за климата КОП27 в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Турция ратифицира Парижкото съглашение от 2015 година предходната година и през октомври 2021 година внесе първия Национално избран принос, който обрисува напъните на всяка страна да понижи излъчванията с парников резултат и да се приспособява към резултатите от климатичните промени.

" Ние актуализирахме нашия Национално избран принос и покачваме задачата за понижаване (на газовете) на 41 % от 21 % под предстоящото повишаване до 2030 година ", съобщи Курум.

Той сподели, че Анкара чака излъчванията на газове с парников резултат да доближат 1,175 милиарда тона до 2030 година при нормалните условия, като добави, че понижаване с 41 % би означавало спад с 500 милиона тона.

Емисиите на парникови газове на Турция възлизаха на 523,9 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид през 2020 година, съгласно последните налични данни, което демонстрира нарастване с 3,1 % по отношение на година по-рано.

Мехмет Доган, ръководещ шеф на GazDay Energy Consultancy, съобщи, че Турция не може да покрие потребностите си единствено със слънчева и вятърна сила.

" Не наподобява елементарно за нас да реализираме тази цел без атомна електроцентрала. Хубаво е, че си слагаме такава нападателна цел ", споделя той.

" Ние би трябвало да предприемем стъпки като облагане на въглеродните излъчвания, тъй че хората да предпочетат да преминат към възобновими източници ", добави той.

Анкара възнамерява да стартира употреба на първия реактор в АЕЦ Аккую през 2023 година Електроцентралата се чака да създава до 10 % от електричеството на Турция, когато проработят и четирите й реактора. Анкара съобщи, че възнамерява да построи още атомни електроцентрали.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР