Турция ще проведе операция източно от река Ефрат в Северна

...
Турция ще проведе операция източно от река Ефрат в Северна
Коментари Харесай

Турция обяви нова операция в Северна Сирия преди важни преговори със САЩ

Турция ще организира интервенция източно от река Ефрат в Северна Сирия, в регион, следен от кюрдската милиция Сили за отбрана на народа (YPG), съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция. Ердоган уточни още, че както Русия, по този начин и Съединените щати са известени за интервенцията.

" Ройтерс " отбелязва, че Турция стартира да губи самообладание във връзка с Вашингтон, който се контракти с Анкара за установяването на зона за сигурност в Североизточна Сирия. Публикуваните нощес мнения на Ердоган предхождаха днешното начало на среща сред военни представители на Анкара и Вашингтон, които пробват да се договорят за зоната, съобщи Анадолската организация.

Това би била третата интервенция на Турция в Сирия за последните години след " Щитът на Ефрат " и " Маслинова клонка ". Двете сътвориха зона в северозападната част на страната - на запад от Ефрат - под контрола на подкрепяни от Анкара бунтовници и на турските въоръжени сили.

След като американският президент Доналд Тръмп разгласи предходната година проекти за евакуиране на американските сили от Северна Сирия, двете натовски съюзнички се споразумяха да основат зона за сигурност вътре в Сирия, по североизточната й граница с Турция, която да бъде прочистена от бойци на YPG. Те бяха главният сухопътен съдружник на Вашингтон в Сирия по време на битката против " Ислямска страна ", само че Турция ги вижда като терористична организация. Анкара споделя, че Съединени американски щати са блокирали процеса на определяне на зона за сигурност. "

Операцията беше оповестена от Ердоган по-рано тази година, само че след това бе отсрочена. " Ние влязохме в Африн, Джараблус и Ал Баб. Сега ще влезем на изток от Ефрат ", съобщи Ердоган през днешния ден на гала за разкриване на автомагистрала. " Ние споделихме това с Русия и Съединените щати ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР