Турция ще бъде основната тема в дневния ред на срещата

...
Турция ще бъде основната тема в дневния ред на срещата
Коментари Харесай

Проектът EastMed оказва натиск върху Турция в Средиземно море

Турция ще бъде главната тематика в дневния ред на срещата на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел в края на септември. Външните министри на Европейски Съюз към този момент разискаха в Берлин лист със наказания против Анкара, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в ефира на радиостанция France Inter, с което сложи началото на нов кръг от антитурска нервност в района, разяснява Мехмед Канджъ за Анадолската организация.

Ръководителят на френската дипломация изрази противоречие с позицията на Анкара по Източното Средиземноморие и поддържа позицията на Гърция, която се пробва да разшири морската зона край крайбрежията на Турция и по този метод да управлява морските енергийни запаси.

Париж също е неудовлетворен от забавянето при построяването на газопровода в Източното Средиземноморие (EastMed), който би трябвало да се трансформира в най-дългия подводен газопровод в света (1900 км). С негова помощ Израел ще може да доставя газ за Европа през южния кулоар.

В същото време в края на 2015 година Европейски Съюз даде на подводния газопровод EastMed статут на план от общ интерес (PCI). Проектът, дружно с Европейската комисия и Израел, се разпространява от гръцката общественост в Кипър и Египет.

Очакваше се EastMed да проработи през 2025-26 година, само че съглашение сред Турция и Либия за ограничение на морска зона в Средиземно море анулира тези проекти.

На фона на последните събития в Либия несъгласията сред Турция и „ четворката “ съперници на Турция (Франция, Египет, Гърция и гръцки Кипър) по отношение на създаването на офшорни полета и въвеждането на тези запаси на европейския пазар, надвишиха „ енергийната конкуренция “. Кризата одобри формата на военна борба.

Дори забавянето на световния стопански напредък на фона на отрицателното влияние на пандемията COVID-19 не оказа помощ, което в последна сметка докара до понижаване на световното търсене на енергийни запаси. На този декор наподобява, че планът EastMed е трябвало да мине на назад във времето. Това обаче не се случи. Кризата в района единствено се утежни.

Противниците на Анкара се прегрупираха като част от по този начин наречения “Източносредиземноморски газов форум” (DAGF), който включва Италия, Палестина и Йордания. Интерес към присъединяване в него демонстрират също по този начин Франция и Съединени американски щати.

Позицията на Париж и Вашингтон докара до ескалация на рецесията в района, където несъгласията принуждават страните все по-често да прибягват до военна мощ.

За да укрепи защитата на Гърция и да обезпечи преимущество при възможна въздушна борба с Турция, Париж разгласи скорошната доставка на самолети Rafale за Атина.

В същото време Съединени американски щати анулира 33-годишното ембарго на оръжия против гръцката общественост в Кипър.

Ясно е, че провокациите на Франция, Европейски Съюз, Германия и DAGF имат за цел да предизвикат Турция към военни дейности и да показват Анкара като агресор.

В същото време Турция на всички платформи заявява подготвеност за разговор, до момента в който нейните съперници работят все по-сурово и нападателно.

Процесите в Източното Средиземноморие трансформират самата система на НАТО, построена по време на Студената война. Това се случва без знанието на сътрудниците от Алианса и този въпрос изисква явен отговор.

Опитът за повишение на рейтинга на Еманюел Макрон в навечерието на президентските избори през 2022 година във Франция и дейното въоръжаване на гръцката войска посредством доставка на оръжие с финансова поддръжка от ОАЕ може да бъде прекомерно скъпо за гръцкото държавно управление. Разходите са прекомерно високи и държавното управление на Кириакос Мицотакис няма да има задоволително средства за борба с Турция, даже от набиране на средства посредством стартиране на държавни облигации.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР