Турция се завърна на международните пазари на облигации, след като

...
Турция се завърна на международните пазари на облигации, след като
Коментари Харесай

Турция преминава решаващ пазарен тест след месеци на сътресения

Турция се завърна на интернационалните пазари на облигации, откакто получи предложения на стойност 6 милиарда $ за петгодишните си държавни скъпи бумаги, деноминирани в долари.

Kомпаниите и банките в страната към този момент имат по-добър достъп до интернационалните финансови пазари, което им разрешава да вземат заеми на по-добри цени, написа CNBC.

Емисията от облигации, която се чака да изтече през декември 2023 година, имаше рентабилност от 7.5% за вложителя и получи предложения за 3 пъти по-голяма от предлаганата сума.

" 60% от облигациите са продадени на вложители в Съединени американски щати, 23% в Обединеното кралство, 11% в други европейски страни, 5% в Турция и 1% в други райони ", се споделя в публично изказване на турското министерство на финансите.

" Те би трябвало да дават нещо като бенчмарк за банките/корпорациите, които да се възползват още веднъж от интернационалните финансови пазари, помагайки за ликвидността в щатски долари ", показва Тимъти Аш, старши пълководец за разрастващите се пазари в Bluebay Asset Management. По думите му това е " позитивно развиване ".

Според Аш турското държавно управление възприема този ход като " повратна точка в рецесията и аршин за корпорациите и банките да дойдат на пазара, с цел да обезпечат доларова ликвидност ".

Властите в Анкара одобряват мощното търсене на турски облигации като знак за доверие в стопанската система на страната. " Мерките, които предприехме, и Новата икономическа стратегия получиха мощен (положителен) отговор от световните финансови среди ", сподели министърът на стопанската система и финансите Берат Албайрак, представен от Daily Sabah.

Той посочи стабилната икономическа основа на Турция, която ще помогне за връщане на доверието от интернационалните пазари, а вследствие на това макроикономическите индикатори на страната ще се подобрят доста.

" Стъпка по стъпка ще прилагаме нашите политики за напредък, основани на основни области, в това число битка с инфлацията, бюджетна дисциплинираност, икономическо балансиране, експорт и софтуерно произвеждане ", добави Албайрак.

Страната е заела Deutsche Bank, Goldman Sachs и Societe Generale за съветници при продажбата на 5-годишните си облигации, третата за страната през тази година.

През януари Турция пусна на международния финансов пазар държавни скъпи бумаги за 2 милиарда $ с рентабилност от 5.2%. През април последва втора емисия за още 2 милиарда $, която предложи 6.2% рентабилност за вложителите.

През последните няколко месеца турските активи като че ли се возеха на влакче на ужасите, преживявайки големи разпродажби поради терзанията на вложителите за независимостта на централната банка и дипломатическия раздор сред Анкара и Вашингтон.

Страховете от разпространяване на тази наклонност на разрастващите се пазари кулминираха и високата инфлация принудиха централната банка на Турция да усили главния си лихвен % до 24% предишния месец. Този ход надвиши пазарните упования и оказа помощ за стабилизирането на лирата по отношение на $.

Независимо от това, турската валута спадна с към 40% по отношение на зелените пари през тази година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР