Турция се нуждае от нова конституция, със сегашния документ страната

...
Турция се нуждае от нова конституция, със сегашния документ страната
Коментари Харесай

Ердоган пак поиска нова и актуална конституцията на Турция

Турция се нуждае от нова конституция, със настоящия документ страната не може да върви напред, сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган. Изказването му на симпозиума „ Силна Турция ”, отдаден на годишнината от военния прелом в страната през 1980 година. Изказването беше излъчено в обществената мрежа X.

Ердоган напомни, че главният закон на страната е публичният контракт. „ Ако изключим конституциите от 1921 година и 1924 година, тогава всички наши конституции са написани по напътствие на вастимащите и са наложени на жителите “, сподели президентът, представен от канала TRT Haber. Това е належащо като " избавление " от сегашното, което породи вследствие на военния прелом през 1980 година, акцентира Ердоган. Турският президент сподели, че обновеният главен закон би трябвало да бъде „ приобщаваща и демократична конституция, основана от цивилни, не от военните “. Промените в конституцията се одобряват с гласоподаване на депутатите, като те би трябвало да бъдат подкрепени с болшинство от три пети от гласовете.

Това не е първият път, когато Ердоган предлага смяна на главния закон на страната, той още веднъж прикани всички политически сили да се включат интензивно в тази самодейност. Ердоган даде обещания да промени конституцията на републиката по време на президентските избори през 2023 г. Действащата турска конституция беше последно променена през 2017 година Тогава Ердоган сполучливо реализира ремонти, вследствие на което страната стана президентска република.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР