Турция се надява да финализира преговорите с Китай и да

...
Турция се надява да финализира преговорите с Китай и да
Коментари Харесай

Турция скоро може да подпише споразумение с Китай за изграждането на трета АЕЦ

Турция се надява да завърши договарянията с Китай и да подписа съглашение за построяването на третата атомна електроцентрала в страната " в границите на идващите няколко месеца ". Това съобщи през днешния ден турският министър на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар на брифинг в Анкара, оповестява електронното издание на в. „ Сабах “.

Байрактар посочи, че договарянията с Китай за построяването на АЕЦ в северозападния окръг Къркларели (граничещ с България – бел. авт.) се водят от доста време.

Сега сме достигнали до стадий, в който през идващите няколко месеца чакаме да завършваме договарянията и да сключим съглашение, защото в него вземат участие и други заинтригувани страни, съобщи министърът на енергетиката на брифинг в Анкара.

Байрактар увери, че сред договарящите страни няма основни противоречиви моменти и има вяра, че те скоро ще могат да реализират съглашение, написа Българска телеграфна агенция.

Турция възнамерява в обозримо бъдеще да разполага с три атомни електроцентрали. АЕЦ " Аккую " в окръг Мерсин е първата атомна електроцентрала, която се построява в Турция. Проектът се осъществя въз основата на междуправителственото съглашение за съдействие, подписано сред Русия и Турция на 12 май 2010 година През април АЕЦ „ Аккую “ получи публично статут на нуклеарен обект.

В момента се водят договаряния с " Росатом " и по въпроса за създаване на втора атомна електроцентрала в региона на Синоп в Северна Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР