Турция се готви за безпрецедентния в историята си балотаж на

...
Турция се готви за безпрецедентния в историята си балотаж на
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Какви са нагласите в навечерието на балотажа между Ердоган и Кълъчдароглу?

Турция се готви за невиждания в историята си балотаж на президентските избори. След яростна предизборна акция, двамата кандидати актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган и водачът на опозицията Кемал Кълъчдароглу насочиха последни послания на манифестации в Истанбул.

В Турция са специфичните ни пратеници на bTV Яна Бързакова и оператора Огнян Кръстев.

Снимка: bTV

Президентът Ердоган упрекна своя конкурент по отношение на терористични организации. Социолозите дават преднина на сегашния президент, само че съперникът му се пробва да стопи разликата от 5% на първи тур.

Ердоган и Кълъчдароглу не престават да се обръщат към гласоподавателите си в обществените мрежи

В битка за националистическия избор Кемал Кълъчдароглу загърби мекия звук и изостри в допълнение риториката си във връзка с имигрантите в Турция.

Снимка: bTV

„ Обръщам се към всички. Не сме намерели родината си на улицата. Няма да я оставим на тези, които разрешиха 10 милиона незаконни мигранти да дойдат измежду нас “, разгласи той.

Снимка: bTV

Анализатори регистрират, че новата тактика на водача на кемалистите може да докара до отлив на демократичните гласоподаватели и на кюрдите, чиято партия не издигна собствен претендент в символ на поддръжка към Кълъчдароглу.

Мартин Табаков пък счита, че в балотажа Ердоган ще влезе със самочувствие

„ На първия тур имаше по-приобщаващ език, до момента в който на втория тур той възприе дискурс, който разтревожи и нарани кюрдските гласоподаватели “, разяснява Реха Рухавиоглу, шеф на Центъра за кюрдски проучвания.

Снимка: bTV

Политическата групировка на кюрдите „ Демократичната партия на народите “, която има ново име – „ Зелената лява партия “, е упреквана от властта за връзки със оповестената за терористична ПКК и точно тази карта президентът Ердоган употребява през цялата си акция, с цел да затвърди позицията си измежду националистите.

„ Той върви един до друг с тези членове на ПКК. Дали моите жители националисти ще гласоподават за тях? “, уточни Реджеп Ердоган.

Снимка: bTV

Думите на Ердоган са от огромния му протест в Истанбул, когато пусна видео монтаж, показващ противника му паралелно до водачи на PKK. В отговор Кълъчдароглу съобщи, че ще заведе дело.

Очаква се на следващия ден роля да изиграят гласоподавателите на Синан Оган, претендентът за президент, който приключи трети на първия тур, а по-късно публично поддържа Ердоган.

Снимка: bTV

Анализатори считат, че вотът за Синан може и да е бил протестен и не е несъмнено дали неговите гласоподаватели ще дадат гласа си за Ердоган.

След като поддържа сегашния президент, крайнодясната коалиция на Оган се разпадна, а досегашният му сътрудник Юмит Йоздаг публично поддържа Кълъчдароглу.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР