Турция се е съгласила да подкрепи присъединяването на Финландия и

...
Турция се е съгласила да подкрепи присъединяването на Финландия и
Коментари Харесай

Турция пусна в НАТО Финландия и Швеция, меморандум урежда страховете на Анкара -

Турция се е съгласила да поддържа присъединението на Финландия и Швеция към НАТО. Това разгласи президентът на Финландия Саули Нийнистьо. След тази среща на върха двете страни ще получат публично статут на поканени страни, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Финландия Саули Нийнистьо и министър председателят на Швеция Магдалена Андерсон се срещнаха в Мадрид във вторник под егидата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

One step forward.
— Sauli Niinistö (@niinisto)

На тази среща водачите се споразумяха за тристранен меморандум за справяне с законните опасения за сигурността на Турция, проправяйки пътя към участието на Финландия и Швеция в НАТО. Меморандумът беше подписан от външните министри на трите страни – Мевлют Чавушоглу от Турция, Пека Хаависто от Финландия и Ан Линде от Швеция – в наличието на тримата национални водачи и генералния секретар. Според думите на Нийнистьо Турция, Швеция и Финландия са подписали тристранен меморандум за “разширяване на цялостната поддръжка против заканите за тяхната сигурност ”.

“Конкретните стъпки на нашето влизане в НАТО ще бъдат конкретизирани от съдружниците в пакта в идващите два дни, само че това решение е неизбежно. ” - разгласи финландската страна в публично известие.

“Радвам се, че мога да приключа този стадий по пътя на Финландия към участие в НАТО. Не мога да дочакам плодотворните диалози на тематика ролята на Финландия в НАТО с нашите бъдещи сътрудници тук в Мадрид. ” - написа президентът на Финландия.

Разширяването изисква единодушието на всички страни членки на пакта.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР