Турция съобщи, че е ударила цели срещу Кюрдската работническа партия

...
Турция съобщи, че е ударила цели срещу Кюрдската работническа партия
Коментари Харесай

Турция нанася удари по обекти на ПКК след терористичната атака край Анкара

Турция заяви, че е блъснала цели против Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак и Северна Сирия след смъртоносната атака срещу авиационен завод в Анкара, заяви Би Би Си. 

По последна информация петима души са починали, а 22 са ранени при нападението във военния цех.

Турските военновъздушни сили нанесоха удари в Северен Ирак и Северна Сирия, унищожавайки 32 цели на ПКК. Има и починали, предава Ройтерс. Извършителите на офанзивата в Анкара най-вероятно са членове на ПКК, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая.  Различни видеоклипове от офанзивата по-рано в сряда демонстрират минимум двама души, които стрелят с оръжие към входа на Turkish Aerospace Industries (TAI), който се намира на към 40 километра отвън столицата.

„ Общо 32 цели, принадлежащи на терористите, бяха сполучливо унищожени “ при ответната офанзива, се споделя в изказване на турското министерство на защитата.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назова офанзивата „ отвратителна “ в обява на X.

Ердоган, който е в Русия за срещата на върха на БРИКС, осъди това, което той назова „ подла терористична офанзива “.

По-късно той разгласява обстойно изказване на X, в което споделя, че силите за сигурност са работили бързо, с цел да обезвреждат опасността и че „ нито една терористична организация няма да може да реализира задачите си “.Вътрешният министър разяснява, че двама нападатели, жена и мъж, са били обезвредени, добавяйки, че нападението най-вероятно е обвързвано с ПКК.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е неразрешена като терористична организация в Турция, Съединени американски щати и Обединеното кралство и се бори против турската страна от 80-те години на предишния век за по-големи права за забележителното кюрдско малцинство в страната.

Турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз сподели, че четирима от жертвите са чиновници на авиационния цех, а петият е водач на такси. Местните медии по-рано оповестиха, че нападателите са умъртвили таксиметровия водач, преди да вземат автомобила му, с цел да извършат офанзивата.

Турските управляващи всекидневно постановат медийно затъмнение на детайлностите за такива набези, а през вчерашния ден президентът на Върховния съвет за радио и телевизия на Турция предизвести, че всички изображения, свързани с случая, би трябвало да бъдат отстранени от обществените медии като прикани потребителите да не споделят изображения, които „ ще служат на задачите на тероризма “.

Заводът TUSAS е най-големият аерокосмически производител в Турция, който сега създава образователни самолети, бойни и цивилен хеликоптери, както и създава първия локален военен аероплан в страната - KAAN. Притежава лиценз за произвеждане на изтребител F-16. В него работят повече от 10 000 души.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР