Турция реши да не пропуска миночистачи от Великобритания за Украйна

...
Турция реши да не пропуска миночистачи от Великобритания за Украйна
Коментари Харесай

Турция отказа да пропусне британските миночистачи за Украйна през черноморските проливи

Турция реши да не пропуща миночистачи от Англия за Украйна през Дарданелите, оповестява РБК-Украйна, базирайки се на дирекцията по връзки на Центъра за битка с дезинформацията на Турската Република.

" Твърденията в някои медии, че дарените на Украйна от Англия миночистачи са получили позволение да преминат през турските проливи в Черно море, са погрешни ", се споделя в изказването, представено от " Фокус ".

Отбелязва се, че Турция незабавно класифицира " специфичната военна интервенция " на Русия против Украйна като " война " и в сходство с член 19 от Конвенцията за проливите Монтрьо затвори проливите за военни кораби на воюващите страни (Русия и Украйна).

Турция няма да разреши прекосяването на миночистачи, до момента в който не завърши войната в Украйна.

" Турция, която ползва независимо и старателно Конвенцията от Монтрьо от 1936 година насам, резервира своята непоколебима решителност и кардинална позиция по време на тази война за попречване на ескалацията на напрежението в Черно море ", написа Центърът.

От Анкара прибавят, че техните съдружници са били съответно осведомени, че корабите за лов на мини, дарени на Украйна от Обединеното кралство, няма да могат да преминат през турските проливи в Черно море, до момента в който войната продължава.

По-рано беше обявено, че английското министерство на защитата удостовери прехвърлянето на два миночистача в Украйна за разминиране от Кралския флот.

Два миночистача Sandown Mine (MCMV) се трансферират от Кралския флот на украинските въоръжени сили за подсилване на морския потенциал на Украйна.

" Укрепването на морския потенциал на украинските въоръжени сили, по-специално противодействието на опасността от съветските морски мини, ще помогне за възобновяване на морския експорт на Украйна “, съобщи министърът на защитата Грант Шапс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР