Турция разговаря с представители на ООН и Запада за възобновяване

...
Турция разговаря с представители на ООН и Запада за възобновяване
Коментари Харесай

Турция води преговори с ООН и Запада за съживяване на зърнената сделка

Турция беседва с представители на Организация на обединените нации и Запада за обновяване на черноморската зърнена самодейност, заяви турски дипломатически източник пред ТАСС.

„ Водят се договаряния с Организация на обединените нации и западните страни, като се вземат поради последните срещи на представители на Организация на обединените нации в Москва и Истанбул ", сподели източникът, като означи, че към момента няма прогрес по въпроса.

В тази връзка предходната седмица турският заместник-министър на външните работи Бурак Акчапар беседва с генералния секретар Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (УНКТАД) Ребека Гринспан и със заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс.

Преди това представителите на Организация на обединените нации посетиха Москва, където се срещнаха с съветския заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, с цел да обсъдят обстановката към договорката за зърното и достъпа на съветските торове и зърно до международните пазари, съобщи Българска телеграфна агенция.

Срокът на деяние на зърнената договорка – съглашение за кулоар в Черно море за кораби, пренасящи украинско зърно, подписано през юли 2022 година – изтече в средата на месец юли.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че изискванията на зърнената договорка във връзка с Русия не са били спазени макар напъните на Организация на обединените нации, тъй като западните страни нямали желание да спазят обещанията си. Руското Министерство на защитата предизвести, че от 20 юли всички плавателни съдове, плаващи в Черно море към украински пристанища, ще бъдат обсъждани като евентуални превозвачи на военни товари, припомня ТАСС. Министерството акцентира, че страните, под чийто байрак плават тези кораби, ще се смятат за въвлечени в руско-украинската война като съдружници на Киев.

Турски посланик заяви за ТАСС също по този начин, че в близко бъдеще в Анкара може да бъде прегледана и утвърдена пътна карта за основаването на интернационален газов хъб.

Трудно е да бъдат посочени съответни периоди, само че считаме, че пътната карта за основаването на газов хъб ще бъде съгласувана в скоро време, още повече, че предходната седмица в Москва имаше договаряния по този въпрос сред турското Министерство на енергетиката и Газпром. Веднага след подписването на пътната карта страните ще стартират да я извършват, уточни източникът.

През октомври 2022 година съветският президент Владимир Путин изложи концепцията за основаване на хъб на турска територия, където да се пренасочи изгубеният размер на преноса на газ през „ Северен поток “. Турските управляващи обявиха, че във връзка с инфраструктурата страната е съвсем подготвена за плана за газов хъб, само че е належащо да се създадат промени в законодателството. Първите законодателни решения бяха признати при започване на април и се отнасяха до активността на турската петролна и газова компания „ Боташ “ (Botas) и редица други снабдители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР