Турция работи за среща на външните министри на Украйна и

...
Турция работи за среща на външните министри на Украйна и
Коментари Харесай

Турция се надява на нова среща Русия-Украйна, Москва е съгласна, но с условие

Турция работи за среща на външните министри на Украйна и Русия за диалози, след като беше хазаин на мирните договаряния в Истанбул тази седмица. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от " Ройтерс ".

По негови думи подобна среща може да се състои в границите на две седмици.

Тази седмица договарящите от Киев и Москва организираха първите договаряния лице в лице от повече от две седмици насам в Истанбул. По време на тях Украйна показа писмени оферти за преустановяване на съветската инвазия.

Пред телевизия ТРТ Хабер Чавушоглу съобщи, че Турция към момента не е видяла цялостното осъществяване на решенията от договарянията в Истанбул, в това число изтеглянето на съветските сили от някои региони. Той обаче акцентира, че е реализиран забележителен прогрес.

От своя страна съветското външно министерство заяви, че Москва няма да откаже среща сред външния министър Сергей Лавров и украинския му сътрудник Дмитро Кулеба. Ведомството обаче посочи, че всички диалози сред двете страни ще би трябвало да бъдат всъщност.

На договарянията в Истанбул Украйна предложи да одобри безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурност.

Предложенията ще включват също 15-годишен интервал на съвещания по отношение на статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в действие единствено при положение на цялостно преустановяване на огъня.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР