Турция продължава здраво да се държи за Запада и нейното

...
Турция продължава здраво да се държи за Запада и нейното
Коментари Харесай

САЩ: Турция се държи здраво за Запада въпреки несъгласието за Газа

Турция продължава крепко да се държи за Запада и нейното партньорство със Съединените щати в никакъв случай не е било по-силно, макар че страните остават разединени във връзка с войната на Израел в Газа. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в Анкара Джеф Флейк пред " Ройтерс ".

Флейк, който би трябвало да напусне поста си тази есен, уточни, че утвърждението на Турция за разширението на НАТО и договорката за продажба на американски F-16 са сигнал за н аклона на Анкара към Запада през тази година и слагат началото на дълготраен подтик в търговията и вложенията.

" Стратегическото партньорство в никакъв случай не е било по-силно и ние сме на положително място ", увери 61-годишният Флейк.

Вашингтон притисна Анкара да ограничи всяко заобикаляне на глобите против Москва след експлоадирането на войната в Украйна, както и да позволи разширението на НАТО, което завърши през януари с след 20-месечно закъснение.

Флейк означи, че макар мощните стопански, търговски и енергийни връзки на Турция с Русия, войната в Украйна акцентира нейния ангажимент към НАТО и Запада.
 Турция поддържа делото за геноцид против Израел в Газа
Турция поддържа делото за геноцид против Израел в Газа

Министерски съвет подреди на Израел през януари да се въздържа от всевъзможни дейности

Турция " е съвършена в поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна ", акцентира Флейк и уточни прекъсването на съветските военни кораби, преминаващи директно към Черно море, и доставката на дронове за Киев.

Той добави, че тази година двупартийните настроения към Турция в Конгреса на Съединени американски щати са станали позитивни и това ще продължи без значение от резултата от изборите в Съединени американски щати през ноември.

" Те крепко се държат за Запада " , безапелационен бе посланикът.

Основното напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Турция през последните години е съюзът на Вашингтон със сирийските кюрди, които Анкара счита за терористи, и закупуването от Турция на което провокира наказания на Съединени американски щати и премахване от програмата за изтребители F-35.

Най-новото разминаване е към войната в Газа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува " израелските военни закононарушения " и поддръжката на Съединени американски щати за интервенцията против палестинската въоръжена формация " Хамас ".
 Ердоган назова Израел
Ердоган назова Израел " страна на терора " и остро разкритикува Запада

Анкара ще предприеме стъпки, с цел да подсигурява, че израелските заселници са приети за " терористи "

Американският дипломат уточни, че плануваното посещаване на Ердоган при Байдън в Белия дом предишния месец е било анулирано заради проблеми с графика, само че това се е случило и в миг, когато обстановката в Газа е основала " сложен политически декор ".

" Очевидно ще има разлики със обстановката в Газа, това е мъчно " , призна той.

Флейк обаче добави, че околните връзки на Анкара с политическите водачи на " Хамас " са дали скъп проводник по време на спора и в договарянията за преустановяване на огъня и че Вашингтон от време на време я моли да им предава послания.

Срещата на водачите на страните от НАТО във Вашингтон идващия месец е опция и за среща Байдън-Ердоган, като се има поради, че " има известно предпочитание и от двете страни ", съобщи още той.
 Турция упрекна Съединени американски щати, че ще провокират
Турция упрекна Съединени американски щати, че ще провокират " съществено кръвопролитие " в Газа

Ердоган разкритикува изпращането на американски самолетоносач край Израел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР