Турция продължава своя стремеж към върха на списъка за най-чистите

...
Турция продължава своя стремеж към върха на списъка за най-чистите
Коментари Харесай

Турция трета в света по най-чисти плажове СНИМКИ

Турция продължава своя блян към върха на листата за най-чистите плажове в света. Броят на плажовете със наследник байрак, който се усилва всяка година с помощта на вложения в околната среда, доближи 519 през 2021 година В страната 22 от яхтените пристанища също бяха удостоени с влиятелния знак и тази година.


Това слага Турция на трето място в международен мащаб по броя на плажовете със наследник байрак, които също са индикатори за непорочност на моретата, разгласи тази седмица министъра на околната среда и урбанизацията.

Синият байрак е една от най-признатите награди в света за оператори на плажове и яхтени пристанища. За да се класирате за Синия байрак, би трябвало да бъдат изпълнени и поддържани поредност строги екологични, просветителни критерии за досегаемост и сигурност.


Рекордьор е регионът на Анталия с 213 плажа и 5 яхтени пристанища, последвана от област Мугла, с 106 плажа и 7 яхтени пристанища, където се намират международно известните курорти Бодрум, Мармарис и Фетийе. На трето място е Измир с 66 плажа и 3 яхтени пристанища.

В международния лист, където Турция се класира на трето място измежду 49 страни, Испания е на първо с 615 плажа, следвана от Гърция с 545 плажа.


Тази година за първи път още 33 турски плажа бяха наградени със наследник байрак от датската организация с нестопанска цел. Повечето от новонаградените плажове са ситуирани на крайбрежията на Егейско и Средиземно море.

Турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум изясни в Туитър напъните, които Турция поставя за отбрана на природата. В своя туит той загатна, че те работят непрестанно, с цел да обезпечат чисто местообитание за всяко създание, живеещо към плажовете.

" Събрахме 85 000 тона морски боклуци по екологична стратегия. С нашите 163 уреди за прибиране на боклуци ние се уверяваме, че всички боклуци към и във водите са безвредно отстранени. Ние следим плавателните съдове непрекъснато с нашите системи за следене на отпадъците. Веднага реагираме на вероятните замърсяване и повреди от 364 крайбрежни уреди ", сподели той.

Турция има за цел да се класира преди всичко в листата със „ наследник байрак “ през 2023 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР