Турция продължава с изпълнението на амбициозните си планове да се

...
Турция продължава с изпълнението на амбициозните си планове да се
Коментари Харесай

Турчин в космоса, мисия до Луната, кебап в стратосферата

Турция продължава с осъществяването на амбициозните си проекти да се трансформира в галактическа мощ и още следващата година възнамерява да изпрати в космоса първия си космонавт. Междувременно упоритостите й наподобява въодушевяват даже елементарните хора - по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката на 12 април готвач от Адана изпрати порция кебап в стратосферата с балон с хелий. Макар мнозина да погледнаха с подигравка на опита му, приключил с пукането на балона на височина 35-40 км над земната повърхнина, майсторът кебапчия е решен да продължи " галактическите " си опити.  

Съвсем не на смешка обаче Турция с бързи крачки върви към постигането на задачите в десетгодишната си галактическа стратегия, показана през февруари м.г. Програмата обрисува визията, задачите и плановете на страната по галактическите политики през идващите 10 години. Тя включва реализиране на задачи до Луната, изпращане на турски космонавти с научна задача в космоса, създаване на сателитни системи, цитира Българска телеграфна агенция.

Министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк заяви тези дни, че в скоро време ще бъдат оповестени условията за асортимент на претенденти да осъществят галактически полет. Кандидатите ще бъдат подложени на серия медицински проучвания и ще би трябвало да дават отговор на редица условия, в това число да не използват алкохол и цигари и да не са били подлагани на съществени хирургически интервенции в предишното, заяви СиЕнЕн-Тюрк.

Ръководителят на Турската галактическа организация (TUA) Сердар Хюсеин Йълдъръм съобщи пред Анадолската организация, че първият турски космонавт ще бъде квалифициран до края на актуалната година и ще бъде изпратен в космоса още през първата половина на 2023 година Подборът на претендентите ще продължи към 2-3 месеца, а процесът на образование - сред 4 и 6 месеца, уточни Йълдъръм. Турският космонавт ще отпътува с научна задача - той ще бъде изпратен на Международната галактическата станция, където ще остане десетина дни, ще извърши научни опити и ще се върне.      

Миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани жителите и лингвистите да измислят турска дума, която да размени чуждици като космонавт, астронавт или тайконавт, а измежду концепциите, набрали най-голяма известност, са " турконавт ", " гьоктюрк " (букв. небесен турчин) и " гьокмен ", оповестяват локални медии.

" Националната галактическа стратегия ще издигне Турция в по-висша лига в световното галактическо съревнование ", посочи Ердоган при представянето на десетгодишната стратегия през февруари м.г. " Ще пренесем триумфа, който постигнахме в отбранителната индустрия, в галактическото пространство ", добави той.

Изпращането на човек на галактическо пътешестване обаче напълно не е единствената цел в галактическата стратегия на Турция. Страната възнамерява в околните години да изпрати също самоходен уред на Луната. Първоначалният план е към този момент приключен, а окончателният ще бъде подготвен през юни, сподели Йълдъръм. Апаратът ще бъде на 70 % локално произвеждане и в случай че няма проблем с доставките на частите от чужбина, се чака да бъде подготвен в края на 2023 или при започване на 2024 година, уточни още той. Ръководителят на TUA предвижда, че първата задача на Турция до Луната ще се състои през 2024 година

Първоначално Турция предвиждаше още следващата година, за стогодишнината от основаването на републиката, да изпрати ракета, която да направи " твърдо кацане " на Луната. Както посочи Йълдъръм обаче евентуално ще има известно закъснение заради пречки, свързани с пандемията, а в този момент и с войната в Украйна. Изпращането на уред на Луната ще трансформира Турция в една от едвам 5-6 страни в света, съумели да реализират това, посочи той. Вторият стадий от лунната задача на Турция е плануван за 2028 година, когато се планува да бъде осъществено меко кацане на Луната със лични турски ракети. 

Отделно, през декември Турция изстреля нов информационен сателит с ракета притежател Фалкон 9 на компанията Спейс Екс, с което броят на спътниците на страната набъбна на осем. През януари предходната година страната изпрати още един спътник - Тюрксат 5А, а през първите месеци на 2023 година ще изпрати в орбита и първия създаден напълно в Турция информационен сателит - Тюрксат 6А. Този план трансформира Турция в една от десетината страни в света, които могат да произведат личен сателит, сподели преди време министърът на превоза и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу. 

Нещо повече, към този момент е подготвен и първият създаден напълно в Турция бдителен сателит - IMECE, заяви предходната седмица Хюсеин Йълдъръм, шефът на TUA, в изявление за организация ИХА. Планира се този сателит да бъде изстрелян още на 15 януари следващата година.

Страната възнамерява също по този начин и създаване на космодрум в съдействие с други страни, като към този момент работи по това начинание, което има намерение да реализира с " приятелски, другарски и съюзнически " страни, уточни още ръководителят на TUA.

" Не разкош, а нужда " - по този начин ръководителят на TUA окачестви галактическите проекти на Турция, сравнявайки галактическата стратегия на страната с триумфите й в отбранителния бранш. 

На страницата на организацията четем мотото: " Мястото, където бъдещето стартира ". Остава да забележим дали фактически Турция ще се трансформира в такова място.    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР