Турция продължава да е готова да организира и проведе мирна

...
Турция продължава да е готова да организира и проведе мирна
Коментари Харесай

Ердоган: Турция все още иска да посредничи за мирни преговори между Русия и Украйна

Турция продължава да е подготвена да провежда и организира мирна среща на върха сред Русия и Украйна. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган след диалози с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Истанбул, предават турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

За страдание, нашата дипломатическа самодейност, подхваната през 2022 година в Истанбул, не докара до резултати. Войната сред Украйна и Русия би трябвало да завърши посредством договаряния. Готови сме да проведем мирна среща на върха, в която ще взе участие и Русия, съобщи той, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Президентите на Турция и Украйна Реджеп Тайип Ердоган и Володимир Зеленски през днешния ден се срещнаха в Истанбул. Срещата стартира към 19:30 ч. турско време (18:30 ч. бълг. време) в двореца Долмабахче. Срещата на двамата водачи продължи към час и половина, осведоми турската телевизия НТВ.

Ердоган съобщи през днешния ден още, че е разискал договорката за зърното и обстановката, обвързвана със сигурността в Черно море, с украинския водач Володимир Зеленски.

Обсъдихме в детайли въпросите, свързани с продължаващата война. В рамките на стратегическото ни партньорство ще продължим да поддържаме Украйна, нейната териториална целокупност. Готови сме да оказваме помощ за нейното възобновяване. Обсъдихме също по този начин обстановката, обвързвана със сигурността в Черно море и споразуменията за зърното, които имат огромен принос за продоволствената сигурност и разрешиха милиони тонове зърно да бъдат доставени на нуждаещите се страни, съобщи Ердоган.

 

Според турското президентство срещата е почнала към 16:15 ч. по Гринуич, откакто Зеленски посети корабостроителница покрай Истанбул, с цел да инспектира работата по две корвети, които се строят за украинския военноморски флот.

Турция е член на НАТО и е подкрепяла териториалната целокупност на Украйна, само че поддържа и топли връзки с Русия и приказва постоянно и с двете страни в спора, напомня Ройтерс. Очаква се съветският президент Владимир Путин също да посети страната след изборите в Русия, планувани за 15-17 март.

Канцеларията на Зеленски съобщи, че дневният ред на срещата с Ердоган е включвал формула за мир, целяща преустановяване на войната с Русия, освобождението на украински военнопленници, държани от Москва, както и връзките сред отбранителните промишлености на двете страни.

В началото на срещата украинският президент съобщи в " Екс ", че Анкара и Киев би трябвало да работят дружно за постигането на продоволствена сигурност и сигурност на навигацията в Черно море. Той добави, че Украйна би желала и по-силни отбранителни връзки с Турция и има потребност от помощта ѝ в обезпечаването на освобождението на пандизчии.

" Интересуваме се от усилване на двустранното съдействие и взаимното произвеждане с турски отбранителни компании ", сподели той.

Турски дипломатически източник съобщи, че Анкара ще удостовери желанието си да постави завършек на войната " на основата на договаряния ", като в същото време подчертае, че продължава да поддържа териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна.

Според същия източник измежду другите точки в дневния ред на срещата е сигурността на корабоплаването на комерсиалните кораби сред Русия и Украйна след прекратяването на Черноморската самодейност, от която Русия се отхвърли през юли предходната година. Това съглашение беше разрешило на Украйна безвредно да изнася зърно от черноморските си пристанища, напомня Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР