Турция привика в петък посланика на Дания, за да обсъди

...
Турция привика в петък посланика на Дания, за да обсъди
Коментари Харесай

Турция привиква датския посланик във връзка с изгарянето на Корана

Турция привика в петък посланика на Дания, с цел да разиска с Копенхаген за това, че е разрешил на крайнодесен екстремист да гори Корана поради отхвърли на Анкара да допусне Швеция и Финландия да се причислят към НАТО, заяви Агенция Франс Прес.

Антиислямският деятел Расмус Палудан, датско-шведски жител с двойно поданство, първо изгори образец от свещената книга на мюсюлманите наоколо до джамия в датската столица, а по-късно и втори образец пред турското посолство.

Решението на шведската полиция да позволи на Палудан да провежда сходен митинг в Стокхолм накара Турция да отсрочи плануваните договаряния за присъединение към НАТО с Швеция и Финландия.

Посолствата на Съединени американски щати и Франция в Анкара предизвестиха своите жители за нараснал риск от ответни набези в Турция.

" Във връзка с неотдавнашните произшествия с изгаряне на Корана в Европа държавното управление на Съединени американски щати предизвестява своите жители за вероятни ответни офанзиви от терористи против места за поклонение в Турция ", съобщи посолството на Съединени американски щати.
 Русия застава зад Ердоган и подлага на критика Швеция и НАТО за изгорения Коран
Русия застава зад Ердоган и подлага на критика Швеция и НАТО за изгорения Коран

Захарова: Западът назначава необразовани хора на
Абитуриентски мъжки костюми
основни позиции

" Терористите могат да нападат без предизвестие или с малко предизвестие, като се насочат към места за поклонение или места, които западните жители посещават постоянно ", допълват от посолството и приканват хората да бъдат нащрек и да заобикалят тълпите.

Френското посолство изпрати имейл, в който приканва своите жители в Турция да бъдат " извънредно бдителни " и акцентира предизвестията на Съединени американски щати.

Турски дипломатически източник съобщи, че датският дипломат е бил извикан, с цел да се стачкува против " неприемливото " отношение на страната му към дейностите на Палудан.

" Остро осъждаме решението да се даде позволение за този провокативен акт , който явно съставлява закононарушение от ненавист ", съобщи пред кореспонденти турският дипломатически източник.

Датският външен министър Ларс Локе Расмусен удостовери, че посланикът е бил свикан. Той съобщи, че Копенхаген се радва на " положителни връзки с Анкара - и това не ги трансформира ".
 За Турция е безсмислено да възобновява разговора с Швеция и Финландия за НАТО
За Турция е безсмислено да възобновява разговора с Швеция и Финландия за НАТО

Позицията на Анкара остава непроменена

" Нашата работа е да разбираем на Турция изискванията, които доминират в Дания

с нашата отворена народна власт, и да ги накараме да схванат, че има разлика сред Дания като страна - нашия народ като цяло - и обособени хора, които имат необятен набор от възгледи ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg