Турция през последните седмици прави всичко възможно, за да е

...
Турция през последните седмици прави всичко възможно, за да е
Коментари Харесай

Путин е казал на Ердоган какво иска от Украйна

Турция през последните седмици прави всичко допустимо, с цел да е медиатор сред Украйна и Русия за прекратяването на войната, стартирана от съветската войска на три фронта в Украйна на 24 февруари. И тези старания към този момент се отплащат. Руският президент Владимир Путин се е обадил на турския си сътрудник Реджеп Ердоган, с цел да го осведоми какво желае от Киев, с цел да подписа мир.

Международният редактор на Би Би Си Джон Симпсън е интервюирал дясната ръка на Ердоган – неговия консултант и представител Ибрахим Калън, единствено половин час след телефонния диалог. Калън е бил един от дребното доближени на Ердоган, които са чули настояванията на Путин към Украйна. Те могат да бъдат разграничени в две категории – допустими и неприемливи.

Първата група претенции съгласно Калън не са прекомерно сложни за осъществяване за Украйна. Основното измежду тях е Украйна да одобри, че тя би трябвало да бъде неутрална и да не кандидатства за присъединение към НАТО. Президентът на Украйна Володимир Зеленски към този момент призна, че страната му може в никакъв случай да не бъде призната в НАТО. Има и други претенции в тази категория, които най-много наподобява са избавителни детайли за съветската страна, с цел да легитимира своята инвазия. Украйна ще би трябвало да премине през развой на разоръжаване, с цел да подсигурява, че не е опасност за Русия. Трябва да има отбрана за съветския език в Украйна. И нещо, наречено " денацификация ". Каквото и да значи това, може би за Украйна ще бъде задоволително да осъди всички форми на неонацизъм и да обещае да ги потисне.

Втората категория претенции са доста по-сериозни и в телефонния диалог Путин е декларирал, че ще са нужни договаряния лице в лице сред него и президента Зеленски, преди да бъде реализирано съглашение по тези точки. Зеленски към този момент сподели, че е подготвен да се срещне с съветския президент и да договаря. В тази група претенции Русия ще изиска парче от украинската територия. Калън е бил доста по-малко съответен по тези въпроси, като просто сподели, че те включват статута на Донбас в Източна Украйна, елементи от която към този момент са се отделили от Украйна и акцентират своята съветска еднаквост и статута на Крим. Предположението е, че Русия ще изиска украинското държавно управление да се откаже от територия в Източна Украйна. Русия ще изиска от Украйна публично да одобри, че Крим, който Русия нелегално анексира през 2014 година, в действителност в този момент принадлежи на Русия. Москва няма законно право да има Крим и в действителност подписа интернационален контракт след рухването на комунизма, само че преди Владимир Путин да пристигна на власт, приемайки, че Крим е част от Украйна. Би Би Си показва, че " дребните букви " на възможното спокойно съглашение са от извънредно значение, тъй като те могат да бъдат употребявани от Русия след години за нова военна експанзия против Украйна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР