Турция преговаря с Росатом за изграждането на втората атомна електроцентрала

...
Турция преговаря с Росатом за изграждането на втората атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Турция преговаря с Русия за втора АЕЦ на Черно море

Турция договаря с Росатом за построяването на втората атомна електроцентрала покрай Синоп в северната част на Турция на Черно море, сподели турският министър на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар на брифинг, предава ТАСС.

" В момента сме в договаряния с руснаците, с " Росатом ", защото " Росатом " има голям опит, добит в АЕЦ " Аккую ". Разбира се, компанията " Аккую " разполага с експерти и инженери. Нейните сътрудници в този план, нейните реализатори имат преимущество, защото знаят по какъв начин да строят атомна електроцентрала в Турция ", означи той.

Компании от Китай и Южна Корея също демонстрират интерес към плана, сподели министърът и добави, че Сеул е почнал да демонстрира интерес към него преди девет години.

На 4 септември президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган сподели на конференция в Сочи след диалози с съветския си сътрудник Владимир Путин, че строителството на първата атомна електроцентрала в Турция е в разгара си, като добави, че планът за създаване на втората атомна електроцентрала в се обсъждаше републиката Синоп.

Аккую е първата атомна електроцентрала, която се построява в Турция. Към момента тя се финансира напълно от съветска страна. Росатом има мажоритарен дял в Akkuyu Nuclear, компанията, виновна за проектирането, построяването, поддръжката, употребата и извеждането от употреба на централата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР