Турция предприема военна операция в контролиран от кюрдски район източно

...
Турция предприема военна операция в контролиран от кюрдски район източно
Коментари Харесай

Ердоган предприема военни настъпления в северна Сирия

Турция подхваща военна интервенция в следен от кюрдски регион източно от Ефрат в северната част на Сирия, съобщи турският президент Ердоган, представен от " Ройтерс ". Ю

По думите му това е третата атака за освобождение на кюрдските бойци наоколо до границата му.

Турция е предупреждавала, че ще организира военни интервенции източно от реката, само че ги задържала, откакто се договорила със Съединени американски щати за основаване на безвредна зона в североизточната граница на Сирия.

Тогава Анкара упрекна Вашингтон в закъснение на напредъка в основаването на безвредна зона и изиска тя да скапе връзките им.

Ердоган съобщи, че и на Русия, и на Съединени американски щати е било обявено за плануваната интервенция, само че не разясни по кое време ще стартира. Това ще означи третото турско навлизане в Сирия за толкоз години.

" Влязохме в Африн, Джараблус и Ал-Баб. Сега ще влезем на изток от Ефрат ", акцентира Ердоган.

" Двустранните полемики с Турция не престават по отношение на опцията за безвредна зона със Съединени американски щати ", разяснява американски чиновник за " Ройтерс ".

През нощта трима подкрепени от турци сирийски въстанически бойци са били убити по време на конфликти с YPG, заяви държавната организация Анадола. В него се споделя, че YPG се пробва да проникне на фронтовите линии в региона на Ал Баб в Сирия, където Турция разкри фактическа буферна зона в настъплението си " Ефратски щит " ​​през 2016 година

В четвъртък администрацията, ръководена от кюрдските градове в северна и източна Сирия, излезе с изказване, възразяващо против турски закани за нахлуване на региона.

" Тези закани съставляват заплаха за региона и за спокойно решение в Сирия. Всяка турска експанзия в региона ще отвори пътя за завръщането на Даеш (Ислямска държава) и тази експанзия също ще способства за разширение на кръга на турска окупация в Сирия ", се написа в изказването.

Сирия приканва интернационалната общественост да заеме позиция, която стопира Турция да извършва своите закани. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР