Турция потвърди, че президентът Реджеп Ердоган ще пристигне у нас

...
Турция потвърди, че президентът Реджеп Ердоган ще пристигне у нас
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган пристига на посещение у нас на 26 март за среща ЕС – Турция

Турция удостовери, че президентът Реджеп Ердоган ще дойде у нас на 26 март за среща Европейски съюз – Турция. Той обаче няма да може да открие нито един реставриран османски монумент. Това съобщи в изявление за bTV министърът на културата на република Турция проф. доктор Нуман Куртулмуш.

Професор Куртулмуш е у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова в границите на европредседателството.

С него беседва Рада Домусчиева:

Р.Д.: Вашето посещаване е тук в границите на председателството.

Н.К.: Вярваме, че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз доста ще ускори връзките сред Турция и България и ще даде подтик на връзките сред Турция и Европейски Съюз. Турция и България са прилежащи страни, чиито нации са живели в този район взаимно, споделяйки обща просвета. Имаме доста общо – музика, фолклор, принадлежности, носии, кухня, обичаи.

В България има доста исторически монументи от османския интервал. Джамии, хамами, църкви, по същия метод и на територията на Турция. Един от тези монументи беше реставрираната Желязна черква.

Наличието в България на 585 хиляди турскоговорещи български жители, също по този начин и на други български жители, които са с мюсюлманско изповедание, тяхното общуване демонстрира, че всички ние живеем в мултикултурна среда. Ние можем да увеличим броя на тези наши сходства. С едно културно съглашение да създадем по този начин, че по-добре да се опознае турският език и просвета тук и по същия метод в Турция да се разпространява българският език и просвета. Със спогодбата за запазване на културното завещание бихме могли да съхраним доста монументи на териториите на двете страни.

Р.Д.: Кои са там целите дали във Видин библиотеката, дали сте осведомени в Карлово в какво положение е джамията? Шумен, също Разград?

Н.К: Тука е значима доброжелателността, ние да вземем за пример, без да обръщаме внимание дали е подписано, възстановихме Желязната черква в Истанбул. В момента съглашението е в българската страна, когато пристигна при нас, ще създадем нужното, с цел да влезе в действие.

Р.Д.: Ще пристигна ли президентът Ердоган, с цел да открие някой ремонтиран монумент?

Н.К. : Към сегашния миг се планува той да дойде на 26 март, когато ще се организира срещата на върха сред Турция и Европейския съюз. Дотогава несъмнено надали ще има завършил ремонт на някой от паметниците. Така че, освен това негово посещаване може да не успеем да взе участие в разкриване на някой монумент.

Преди по-малко от седмица президентът на Европейския съвет Доналд Туск предложения Ердоган на среща във Варна.Тя ще се състои в резиденция Евксиноград. В нея ще вземат участие също ръководителят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и българският министър-председател Бойко Борисов. Темите, които интересуват Евросъюза, са превоза, икономическото съдействие, битката с тероризма и външната политика.

Позицията на турският президент е, че няма да се съгласи на нищо по-малко от пълноправно участие в Евросъюза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР