Турция помогна за успешното разрешаване на дългогодишен спор за разпределение

...
Турция помогна за успешното разрешаване на дългогодишен спор за разпределение
Коментари Харесай

С турско посредничество беше решен проблем с електроразпределението в Северно Косово

Турция оказа помощ за сполучливото разрешаване на дълготраен спор за систематизиране на електрическа енергия в общините със сръбско болшинство в Северно Косово, заяви TRT World.


Косовската електроразпределителна компания (KEDS), ръководена от консорциума на водещите турски холдинги Limak и Çalik, подписа контракт със сръбската компания Elektrosever, с което беше направена стъпка към разрешаването на казуса с разпределението на електрическа енергия, който от години тормози локалното население.

Мирослав Лайчак, специфичен представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина, приветства подписването на контракта сред KEDS и Elektrosever в изказване в X.

" Това е значима стъпка в осъществяването на Енергийната пътна карта, подпомагана от Европейски Съюз, и по пътя към нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия. Поздравления за всички, които направиха това допустимо! " съобщи Лайчак.

В свое изказване KEDS също приветства подписването на контракта за електроразпределението в северните косовски общини Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток след дълъг и внимателен развой и поздрави участващите страни.

Анкара дефинира съглашението като значима стъпка, която способства за процеса на нормализация.

От края на войната в Косово през юни 1999 година сметките за електричество не се заплащат в общините със сръбско болшинство в северната част на страната, като финансовата тежест се поема от косовското държавно управление.

Според публични данни продължаващата към този момент съвсем 24 години обстановка е довела до общи разноски за управляващите в Прищина в размер на 320 млн. евро до началото на 2023 година

Набила Масрали, представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, похвали подписването на комерсиалния контракт.

" Това е значима стъпка към цялостното осъществяване на Енергийната пътна карта, която беше контрактувана през юни 2022 година в границите на разговора, подпомаган от Европейски Съюз, и дава опция за осъществяване на енергийните съглашения от 2013 година и 2015 година ", се споделя в нейната позиция.

" Сключването на този контракт значи, че Elektrosever ще стартира да доставя електрическа енергия на четирите общини с преобладаващо сръбско население в Северно Косово. По този метод ще се постави завършек на нерегулираната сегашна процедура ", означи тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР