Турция планира да увеличи военното си присъствие, но няма да

...
Турция планира да увеличи военното си присъствие, но няма да
Коментари Харесай

Турция увеличава войските си в окупирания Северен Кипър

Турция възнамерява да усили военното си наличие, само че няма да отваря военна база в окупирания от нея Северен Кипър . Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от гръцкото издание " Катимерини ".

" Няма да понижим броя на нашите бойци там, в противен случай - ще ги увеличим ", подчертал Ердоган пред публицисти, отговаряйки на информации в медиите, в които се твърди, че Турция възнамерява да сътвори военна база в Северен Кипър.

 Турция имала незабавна потребност от военноморска база в Кипър
Турция имала незабавна потребност от военноморска база в Кипър

За да отбрани " суверенните си права и ползи "

" Нямаме проблем с военните бази " в Северен Кипър , показал турският държавен глава, отбелязвайки, че близостта на Турция до разделения остров значи, че няма проблем да има достъп до там.

" Ще отнеме единствено няколко минути, с цел да стигнем до Средиземно море . Това не важи за Гърция. Нямаме нужда да сътворяваме военна база там ", изтъкнал Ердоган.

Междувременно турският президент съобщи, че страната му ускорява военните си позиции в сирийската провинция Идлиб , която е последният регион в Сирия под контрола на бунтовниците. Целта била да се предотвратят цивилни жертви.

" Вярно е, че укрепваме позициите на нашите военни елементи. Ако не укрепим нашите наблюдателни постове, тогава някой различен ще поеме самодейността, което може да докара до вреди за цивилните ", разяснява Ердоган.

Той също по този начин настоял, че турските войски били ситуирани в Идлиб, откакто сирийският народ прикани за такива дейности , а Анкара не желала да ги изостави.

" Никой в Идлиб не развява съветски, американски, немски или френски флагове. Хората там развяват турски флагове . Те не са турски жители, те са сирийци ", акцентира турският държавен глава.

Ердоган ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин по-късно денем, като обстановката в Идлиб се чака да бъде една от главните тематики на диалозите сред двамата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР