Турция откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа Kalyon Karapınar и

...
Турция откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа Kalyon Karapınar и
Коментари Харесай

Турция официално откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа


Турция откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа Kalyon Karapınar и една от петте най-големи в света.

Дело на Kalyon Energy, филиал на един от най-големите конгломерати в Турция Kalyon Holding, слънчевата централа в централната провинция Коня може да се похвали с конфигуриран потенциал от 1350 мегавата (MW). Проектът е огромен и нищо чудно, че налетите средства са над 1 милиард $.

Слънчевата електроцентрала Kalyon Karapınar би трябвало да направи южната ни съседка по-независима от огромния си импорт на сила, както и да продължи да подтиква производството на сила от възобновими източници, написа Daily Sabah.

Над 3,2 милиона слънчеви панела в оборудването би трябвало да генерират 3 милиона киловатчаса електрическа енергия годишно. Това би било задоволително, с цел да обезпечи сила на 2 милиона души и да предотвратят потреблението на запаси, като изкопаеми горива.

Централата към този момент е почнала да създава електричество а прогнозите са да ще предотврати 1,5 милиона тона въглеродни излъчвания годишно и ще усили каузи на слънчевата сила в общият енергиен микс на страната с 20%.

През август 2022 година Kalyon Holding продаде 50% дял в Kalyon Energy на конгломерата International Holding от Абу Даби за към 490 милиона $. Транзакцията включва план за слънчева сила в Karapınar и различен план в региона на Gaziantep, както и план за вятърна сила в Анкара.
 Светът регистрира рекорден дял на вятърна и на слънчева сила в произвеждане на електрическа енергия
Светът регистрира рекорден дял на вятърна и на слънчева сила в произвеждане на електрическа енергия

Енергийният бранш е най-големият източник на излъчвания на въглероен диоксид

Съоръжението обгръща повърхност от 20 милиона квадратни метра. Слънчевите панели в оборудването идват от първата интегрирана фабрика за произвеждане на слънчеви кафези в Турция в Анкара, която беше основана от Kalyon Solar Energy Technologies Production Company и стартира произвеждане през август 2020 година Това е първият център за произвеждане на слънчеви панели, който събира всички стадии на производството на слънчеви панели.

През последните години плановете на YEKA бяха главните мотори на растежа във възобновимата сила, както във връзка с развиването на технологиите, производството на съоръжение и производството на електрическа енергия.
 10 000 зарядни станции: Електромобилите в Турция стават все по-масови
10 000 зарядни станции: Електромобилите в тази наша съседка стават все по-масови

Нарастването на пазара се дължи значително и на новия локален електромобил

По данни на Международната организация по енергетика Турция би трябвало означи към 64% ​​ръст на потенциала си за възобновима сила до 90 гигавата (GW) през идващите пет години, като съвсем 75% от това ще се дължи на слънчева и вятърна сила. Ръстът ще помогне на страната да се класира на четвърто място в Европа и измежду 10-те най-големи пазара за възобновима сила в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР