Турция отхвърля плановете за създаване на следвоенна буферна зона в

...
Турция отхвърля плановете за създаване на следвоенна буферна зона в
Коментари Харесай

Турция не иска и да чуе за буферна зона в Газа

Турция отхвърля проектите за основаване на следвоенна буферна зона в Газа, защото това би било пренебрежение към палестинците. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ", написа.

Миналата седмица стана ясно, че Израел е уведомил няколко арабски страни и Турция за проектите си за буферна зона в палестинския анклав.

По време на полет от Доха Ердоган акцентира, че ръководството и бъдещето на Газа след войната ще се вземат решение само от палестинците.

" Смятам даже единствено разискването на този проект (за буферна зона) за пренебрежение към моите палестински братя и сестри. За нас това не е проект, който може да бъде премислян, обсъждан или обсъждан ", безапелационен бе той.

Турският водач прикани Израел да върне териториите, които окупира, и да приключи заселванията в тях. " Израел би трябвало да отстрани терористите - които показва на света като заселници - от тези домове и земи и да намерения по какъв начин може да построи спокойно бъдеще с палестинците ".

Анкара остро подлага на критика военната акция на Израел в Газа, поддържа двудържавно решение на израелско-палестинския спор и дава леговище на някои членове на палестинската въоръжена формация " Хамас ". За разлика от множеството си съдружници от НАТО и някои арабски страни, Турция не смята " Хамас " за на терористична формация.

Ердоган съобщи, че Израел се е трансформирал в " капризното дете на Запада " и упрекна западната поддръжка за страната за обстановката в района.

Относно желанието на Израел да преследва членове на " Хамас " и в други страни, Ердоган предизвести, че провеждането на сходна интервенция в Турция ще има " доста съществени " последствия.

" В случай че извършат сходна неточност, би трябвало да знаят, че ще платят доста висока цена за това ", посочи той.

Ердоган означи, че Турция и Катар желаят да възстановят Газа и че Турция е подготвена да работи като поръчител или да бъде хазаин на мирна конференция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР