Турция отхвърля плановете за създаване на следвоенна буферна зона в

...
Турция отхвърля плановете за създаване на следвоенна буферна зона в
Коментари Харесай

Ердоган: Планът за буферна зона в Газа е изява на неуважение и Турция го отхвърля

Турция отхвърля проектите за основаване на следвоенна буферна зона в Газа, защото това би било пренебрежение към палестинците, разгласи турският президент Реджеп Ердоган, откакто предходната седмица бе обявено, че Израел е предал проекти за буферната зона на няколко арабски страни и Турция.

Говорейки пред кореспонденти по време на полет от Доха, Ердоган сподели, че ръководството и бъдещето на Газа след войната ще се вземат решение от палестинците.

" Смятам самото разискване на този проект (за буферна зона) за пренебрежение към моите палестински братя и сестри. За нас това не е проект, който може да бъде премислян, обсъждан или обсъждан ", предава думите на Ердоган " Ройтерс ", цитирайки известие от офиса на Ердоган.

Призовавайки Израел да върне териториите, които окупира, и да приключи заселванията в тези територии, Ердоган е призовал Израел да отстрани " терористите, които се пробва да показа на света за заселници, и да намерения по какъв начин може да построи спокойно бъдеще с палестинците ". Турция и Катар желаят да възстановят Газа и че Турция е подготвена да работи като поръчител или да бъде хазаин на мирна конференция, акцентира Ердоган.

Нафтали Бенет: Ако искахме цивилни да страдат, можехме да спечелим войната за един ден
Нафтали Бенет: Ако искахме цивилни да страдат, можехме да спечелим войната за един ден

Анкара остро подлага на критика военната акция на Израел в Газа, поддържа решението на израелско-палестинския спор за две страни и е приела на своя територия някои членове на палестинската въоръжена формация " Хамас ", която стартира войната в Газа с терористичното си нахлуване над Израел на 7 октомври.

Запитан за известията, че израелски чиновници желаят да преследват членове на " Хамас " в други страни, Ердоган сподели, че провеждането на сходна интервенция в Турция ще има " доста съществени " последствия и тези, които " извършат такава неточност, би трябвало да знаят, че ще платят доста, доста тежка цена ". За разлика от множеството си съдружници в НАТО и някои арабски страни, Турция не гледа на " Хамас " като на терористична формация.

За Ердоган Израел се е трансформирал в " капризното дете на Запада " и той упреква западната поддръжка за Израел за обстановката в района.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР