Турция отчете рекорд по посещаемост на страната от чужди туристи

...
Турция отчете рекорд по посещаемост на страната от чужди туристи
Коментари Харесай

Турция с рекорд в туризма - 57 милиона чужденци я избрали за дестинация

Турция регистрира връх по посещаемост на страната от непознати туристи през предходната година. 

" Изминалата 2023 година бе рекордна в развиването на турския туризъм. 56,7 млн. туристи са посетили страната, което е 10 на 100 повече спрямо миналата година ", съобщи турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой на конференция в черноморския град Самсун, за която осведоми вестник " Миллиет ".

" Приходите от турския туризъм през същия интервал възлизат на 54,3 милиарда $. 

Постигнат е рекорден растеж от 17 %. Разходите на човек набъбнаха на 99 $ на ден ", уточни още министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

На конференцията бе показан Мастер проект за развиването на туризма в региона Самсун. По думите на министър Ерсой в проекта са включени 7 съществени тематики, които са залегнали в общо 14 плана. Проектите имат за цел ​​увеличение на броя на локалните и задграничните туристи, нарастване на междинната дълготрайност на престоя, приходите от туризъм и конкурентоспособността и устойчивостта.

Важен подробност е разпростирането на туристическите действия през всичките четири сезона на годината, както и обезпечаването на цифрова интеграция в туризма.

В проекта особено се подчертава върху целите, които дават характерните естествени, исторически и туристически забележителности на региона, които са главният конкурентно кадърен капацитет за развиването на туризма.

Фестивалите на културата, които се провеждат от 2021 година под егидата на турското министерство на културата и туризма, стратегиите за подготовка на дипломиран обслужващ личен състав, системата за узаконяване на непорочност на плажовете под мотото " Син байрак " също са включени в този проект.

По данни на министерството на културата и туризма през 2023 година 741 925 задгранични и локални туристи са посетили Самсун. Амбицията е през актуалната година да надвишават 1 млн. души.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР