Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна

...
Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна
Коментари Харесай

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

" Турция остава ключ към това дали ще разреши бежанска вълна от Близкия изток, тъй като ще е първата и най-засегната от такава ", това сподели пред БНР Филип Гунев, някогашен заместник-министър на вътрешните работи.

" Анкара възнамерява репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е наложително да мине през Турция, България и през така наречен Западно-Балкански маршрут. Част от бежанците минават и през Египет, Либия, Тунис и доближават до Европа през Италия ", сподели още Гунев, който бе част от служебния кабинет на Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.   

Гунев  предвижда, че възможна бежанска вълна от Близкия изток, в случай че в този момент военните дейности там ескалират, ще доближи България напролет и лятото на 2025 година

" Не мисля, че България е подготвена за огромен бежански поток. Ако има огромна бежанска вълна, най-вероятно ще бъдем изправени още веднъж пред това да виждаме десетки хиляди мигранти. Но въпреки всичко по-лесно е предотвратяването на нахлуване на мигранти по сухопътните граници, които се охраняват, а доста по-трудно е охраняването на морските граници и към този момент в Гърция употребяват супер бързи лодки ", сподели още той.

Според Филип Гунев в идващите години ще има радикална смяна на европейските политики за миграция и гранична защита.

" Но всичко в Европейски Съюз се случва постепенно и не мисля, че ще се случи нещо, което да засегне настоящия спор ", добави той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР