Турция окончателно пусна в Швеция в НАТО, предаде АП.Това стана,

...
Турция окончателно пусна в Швеция в НАТО, предаде АП.Това стана,
Коментари Харесай

Турция окончателно пусна Швеция в НАТО. Само Унгария остана пречка

Турция дефинитивно пусна в Швеция в НАТО, съобщи АП.

Това стана, откакто президентът Реджеп Ердоган подписа правния текст, одобряващ влизането в пакта на скандинавската страна. Вчера Народното събрание в Анкара сподели „ да “ на кандидатурата на Стокхолм.

Преди това Ердоган обвърза стъпката на страната си с желанието й да закупи бойни самолети Ф-16 от Съединени американски щати. Часове преди той да постави подписа си, американският дипломат в Анкара Джеф Флейк заяви, че чака продажбата скоро да стане факт.

Така само Унгария към момента не е утвърдила присъединението на Швеция към НАТО. По всяка възможност държавното управление на Виктор Орбан ще се опита да си обезпечи деблокирането от страна на Европейската комисия на фондове за Унгария в размер на над 21 зилиарда евро. Те бяха замразени поради проблеми с върховенството на закона.

Швеция и Финландия взеха решение да загърбят неутралитета си поради съветската експанзия в Украйна. Финландия стана член на НАТО на 4 април 2023 година, откакто всички страни от пакта утвърдиха кандидатурата й.

В момента в алианса членуват 31 страни.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР