Турция очаква да получи едва през 2028 или 2029 г.

...
Турция очаква да получи едва през 2028 или 2029 г.
Коментари Харесай

Турция очаква да получи първия F-16 от САЩ не по-рано от 2028 година

Турция чака да получи едвам през 2028 или 2029 година първия F-16 в границите на продажбата на американски изтребители, утвърдена публично от Съединени американски щати след приключването на периода за възражения в Конгреса, оповестява турският в. " Хюриет ".

Доставката на 40 изтребителя F-16 Block 70, най-важната част от договорката, наподобява няма да се случи неотложно, отбелязва изданието. Според отчет, оповестен от Изследователската работа на Конгреса на Съединени американски щати през септември предходната година, компанията Локхийд Мартин (Lockheed Martin) е декларирала, че към този момент има над 140 поръчки, а месечният ѝ индустриален потенциал е четири самолета. Така, съгласно изчисленията, първите нови самолети F-16 Block 70 на Турция се чака да бъдат доставени през 2028 или 2029 година, написа вестникът.

В същото време турската частна телевизия НТВ отбелязва, че има вид за съдействие сред турската национална аерокосмическа компания ТУСАШ (Турска авиационна и галактическа индустрия) и Локхийд Мартин, при което част от самолетите да се сглобяват в Турция за ускорение на процеса. Според информацията чиновници на Локхийд Мартин изследват линиите за рационализация и произвеждане на F-16 на ТУСАШ, с цел да преценяват осъществимостта на този вид.

Искането на Турция за закупуване на F-16 като краткотрайно решение за потребностите на нейния въздушен флот датира от години, откакто страната бе изключена от програмата F-35 поради покупката на съветската система за противовъздушна защита С-400, напомня " Хюриет ". Писмото с офертата беше изпратено на Съединени американски щати от Турция на 30 септември 2021 година

На 17 март 2022 година Държавният департамент на Съединени американски щати за първи път изпрати писмо до Конгреса, в което се показва, че тази продажба е в полза на Съединени американски щати. На 30 юни същата година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се произнесе по този развой на срещата на върха на НАТО в Мадрид, като съобщи, че е в полза на Съединени американски щати да продадат на Турция F-16 и да модернизират наличните ѝ самолети.

Процесът по утвърждението в Съединени американски щати завърши, откакто на 26 януари държавното управление на Съединени американски щати даде единодушието си за тази продажба на стойност 23 милиарда $, включваща 40 изтребителя F-16 на Локхийд Мартин (Lockheed Martin) и близо 80 комплекта за рационализация, три дни откакто Анкара ратифицира присъединението на Швеция към НАТО. Държавният департамент изпрати публично съобщение в Конгреса, който имаше 15-дневен период за възражения. След приключването му отпаднаха и всички спънки от позиция на американското законодателство за реализиране на продажбата.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР