Турция обяви в събота, че отзовава посланика си в Израел

...
Турция обяви в събота, че отзовава посланика си в Израел
Коментари Харесай

Турция отзовава посланика си в Израел

Турция разгласи в събота, че отзовава посланика си в Израел и прекъсва контактите с премиера Бенямин Нетаняху в символ на митинг против кръвопролитията в Газа. Анкара разгласи решението си в навечерието на обещаващото да бъде мъчно посещаване в Турция на американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Палестинският съдружник Турция поправяше раздраните връзки с Израел до началото на войната Израел–Хамас " предишния месец. Но тонът й се втвърди както против Израел, по този начин и против неговите западни поддръжници, изключително във връзка с Съединени американски щати, с ескалирането на боевете и огромният брой жертвите измежду палестински цивилни, съобщи БГНЕС.

Турското външно министерство съобщи, че дипломат Сакир Озкан Торунлар е бил отзован за съвещания " предвид на разгръщащата се филантропична покруса в Газа, породена от продължаващите офанзиви на Израел против цивилни и отхвърли на Израел да одобри преустановяване на огъня ".

Израелските сили обкръжиха най-големия град в Газа, до момента в който се опитваха да смажат " Хамас " като възмездие за нападенията на 7 октомври в Израел, при които съгласно публични лица са убити към 1400 души – най-вече цивилни – и към 240 души бяха взети за заложници.

Управляваното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа споделя, че към 9500 души - най-вече дами и деца - са били убити от този момент при израелските удари и засилващата се наземна акция. Турският президент Реджеп Ердоган настрана сподели пред кореспонденти, че счита Нетаняху за персонално виновен за възходящия брой на цивилните жертви в Ивицата Газа.

" Нетаняху към този момент не е човек, с който можем да приказваме. Ние го отписахме ", сподели Ердоган, представен от турските медии.

По-рано Израел изтегли всички дипломати от Турция и други страни от района като защитна мярка за сигурност. Израелското външно министерство съобщи предишния уикенд, че прави " преоценка " на връзките с Анкара поради все по-разгорещената изразителност на Турция по отношение на войната на Израел против " Хамас ".

Ердоган добави в събота, че Турция не може да си разреши да прекъсне напълно дипломатическите контакти сред страните. „ Пълното спиране на връзките не е допустимо, изключително в интернационалната дипломация “, сподели Ердоган.

Той сподели, че шефът на разследващата организация Ибрахим Калън е отпред на напъните на Турция да се опита да посредничи за преустановяване на войната. " Ибрахим Калън беседва с израелската страна. Разбира се, той също договаря с Палестина и " Хамас ", разясни Ердоган. Но той акцентира, че Нетаняху носи главната отговорност за насилието и е " изгубил поддръжката на личните си жители ".

„ Това, което той би трябвало да направи, е да направи крачка обратно и да спре това “, сподели Ердоган.

Турският водач възприе доста по-предпазлив звук в първите дни на войната. Израел и Турция едвам предходната година се съгласиха да назначат още веднъж посланици след десетилетие на съвсем замразени връзки. Те също възобновиха полемиките за план за газопровод, подкрепян от Съединени американски щати, който би могъл да образува основата за доста по-тясно и по-трайно съдействие през идващите години.

Но Ердоган поведе голям протест в Истанбул предишния уикенд, по време на който упрекна израелското държавно управление, че се държи като " военнопрестъпник " и се пробва да " изкорени " палестинците.

Блинкън се срещна с арабски сътрудници в йорданската столица Аман в събота, откакто посети Израел предходния ден. Но той остави Израел с празни ръце, откакто прикани водачите му да създадат повече, с цел да защитят цивилните в Ивицата Газа.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР