Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата

...
Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата
Коментари Харесай

Турция обяви 20 кв. км край границата ни за забранена военна зона

Турция разгласи регион с повърхност 20 квадратни километра край границата с България за неразрешена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната Реджеп Ердоган, беше оповестено в турския формален вестник. Районът е ситуиран край Черноморското крайбрежие в област Къркларели и обгръща както сухопътна, по този начин и морска повърхност. Започва от Игне-ада и Лиман-кьой и стига на север до село Беген-дик, което е на 5 км от границата при Резово.

Според турското законодателство военни зони от втора степен се основават с президентски декрет. Те се афишират до 5 км от зоните от първа степен или други обекти, счетени за нужни за защитата на страната, а в избрани случаи, в случай че нуждата или особеностите на региона го изискват, могат да бъдат удължени до 10 км. Протежението на зона от втора степен в морето е 2 морски благи (около 3,5 км.). Турските жители могат да се придвижват, да живеят, да работят и да обработват земи в такива зони, само че с президентски декрет някои от тези права могат да бъдат лимитирани. 

Законът за военните зони в Турция от 1981 година гласи, че зона от първа степен е граничната полоса по сухопътните граници с широчина от 30 до 600 метра, както и имащи жизненоважно значение за защитата на страната военни обекти.

В неразрешените зони от първа и втора степен не може да се прави наблюдение с бинокли, фото- и видео-заснемането, чертането на проекти, карти и други сходни на военни обекти.

Като мярка за подсилване на доверието сред страните, през декември 1991 година България и Турция се договарят да се уведомяват авансово за огромни военни мероприятия в дълбочина от 60 км от двете страни на границата и да позволяват на наблюдаващи от другата страна да участват на учения в тази зона, в случай че в тях вземат участие над 12 000 бойци, 300 танка и 250 артилерийски единици. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР