Турция обяви днес, че възнамерява и да отговаря реципрочно на

...
Турция обяви днес, че възнамерява и да отговаря реципрочно на
Коментари Харесай

Турция планира реципрочен отговор на нови US санкции

Турция разгласи през днешния ден, че има намерение и да дава отговор реципрочно на дейностите на Съединени американски щати, които заплашиха с още наказания, в случай че не освободи американския свещеник Андрю Брънсън, съобщи Агенция Франс Прес.

Вече отговорихме на Съединени американски щати по разпоредбите на Световната комерсиална организация, считаме да продължаваме и по-нататък да даваме реципрочни отговори, съобщи турският министър на търговията Рухсар Пекджан.

Тя заяви през вчерашния ден, че Турция счита да апелира в Световната комерсиална организация решението на Съединени американски щати да усили митата върху турска стомана и алуминий.

Американският финансов министър Стивън Мнучин съобщи в четвъртък, че Съединени американски щати ще наложат още наказания, в случай че свещеник Брънсън, който US президентът Доналд Тръмп разгласи за „ пленник “, не бъде освободен.

Миналата седмица Тръмп разгласи, че усилва митата за стоманата и алуминия от Турция. В отговор на това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи протест на американските електронни артикули и усили митата за редица артикули от Съединени американски щати.

Брънсън, който е арестуван в Турция от октомври 2016 година по обвинявания свързани с тероризъм, утежни връзките сред двете членки на НАТО и докара до разлюляване на турската валута.

Лирата, която по-рано тази седмица поевтиня до над 7 лири за $, леко възвърне позиции в предходните три дни, само че през днешния ден още веднъж падна до 6,1 лири за $.

„ Турция се възползва от Съединени американски щати в продължение на доста години. Те в този момент държат нашия превъзходен християнски свещеник, който би трябвало в този момент да помоля да показва нашата страна като популярен родолюбец пленник “, написа Тръмп в Туитър в четвъртък. „ Няма да платим нищо за освобождението на почтен човек, само че ще спестим от Турция “, добави той.

Междувременно Китай съобщи, че има вяра, че Турция има способността да преодолее краткотрайните стопански компликации. Китай поддържа китайски и турски компании да подпишат планове за съдействие, учредени на пазарни правила, уточни представителят на министерството Лу Кан в изказване на уеб страницата на ведомството, съобщи Ройтерс.

Турското министерство на финансите и държавната хазна разгласи през днешния ден нов пакет с ограничения за поддръжка на стопанската система на страната, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на Анадолската организация.

Според нея банките в страната ще продължат да отпускат заеми, а за запазването на парите на фирмите се планува еластичност при периодите за погасяване на заемите. Банките няма да желаят от фирмите, изтеглили заеми, да погасяват частите от отговорностите по заемите, зародили поради измененията на курсовете на валутите.

Освен това клиентите на турските банки ще бъдат уведомявани за отговорности по заеми, за съществуване на чекове без покритие, което няма да ограничи достъпа до заеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР