Турция обяви, че все още разговаря с Русия за закупуване

...
Турция обяви, че все още разговаря с Русия за закупуване
Коментари Харесай

Турция продължава преговорите с Русия за доставки на ракети за С-400


Турция разгласи, че към момента беседва с Русия за закупуване на втора партида от една от най-модерните системи за противоракетна защита, макар войната в Украйна.

Коментарите, направени по държавната телевизия късно във вторник от ръководителя на турската организация за военни поръчки, акцентират напъните на Анкара да поддържа положителни връзки с Москва по време на спора.

Агенцията и нейният началник Исмаил Демир бяха глобени от Вашингтон в последните седмици от ръководството на американския президент Доналд Тръмп поради закупуването през 2017 г.на съветската система за противоракетна защита С-400.

Турция одобри доставката на първата партида зенитно-ракетни комплекси през 2019 година

Но Демир съобщи пред държавната телевизия, че договорът от 2017 година постоянно е предвиждал Турция да получи две батареи от съветското оръжие.

" Това постоянно е бил един план. Не става дума за основаване на втори план ", сподели той. " Продължаваме да изпълняваме същото решение, което взехме през цялото време ".

Водещата роля на Турция в опитите ѝ да посредничи за преустановяване на спора посредством директни договаряния спомогна за възстановяване на връзките ѝ с Вашингтон през последните няколко месеца.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи по-рано този месец, че към този момент счита, че доставката на Турция на изтребители F-16 - концепция, препоръчана от Ердоган предходната година, би послужила на стратегическите ползи на Вашингтон.

Турция се стреми да модернизира военновъздушните си сили, откакто беше изключена от програмата за изтребители F-35 поради закупуването на съветски ракети.

Демир съобщи, че Турция не е приела неотложно доставката на втората партида съветски С-400 поради разногласия по контракта.

" Можехме да приемем доставката на втората партида незабавно, само че един от значимите детайли на плана включваше избрани параметри на софтуерно съдействие и взаимно произвеждане ", сподели той.

" Тъй като договарянията по тези въпроси лишиха известно време, (доставката) на системата беше отсрочена във времето ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР