Турция обяви, че е готова да помогне на талибаните да

...
Турция обяви, че е готова да помогне на талибаните да
Коментари Харесай

Турция е готова да помогне на Афганистан, но не признава талибаните

Турция разгласи, че е подготвена да помогне на талибаните да преодолеят филантропичната рецесия в Афганистан, само че не признава тяхното ръководство, откакто за първи път беше хазаин на новите ръководители на страната, осведоми " Франс прес ".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу одобри изпълняващия длъжността министър на външните работи на Афганистан Амир Хан Мутаки, до момента в който радикалното ислямистко придвижване се стреми да завоюва интернационална легитимност при завръщането си на власт след две десетилетия война.

Мутаки дойде в Турция след диалози с американски и европейски пратеници в Доха, по време на които предизвести, че западните наказания против талибаните заплашват да подкопаят в допълнение сигурността в Афганистан.

Чавушоглу поддържа това обръщение след диалозите при закрити порти в Анкара.

" Казахме на интернационалната общественост за значимостта на ангажираността с актуалната талибанска администрация. Всъщност признаването и ангажираността са две разнообразни неща ", означи Чавушоглу.

" Афганистанската стопанска система не би трябвало да се срутва. Затова казахме, че страните, замразили сметките на Афганистан в чужбина, би трябвало да работят по-гъвкаво, с цел да могат да се изплащат заплатите ", акцентира още турският първи посланик.

Световната банка спря своите планове за финансиране в Афганистан, откакто талибаните се върнаха на власт през август.

Турция се опита да употребява позицията си на единствения с болшинство мюсюлмани член на отбранителния алианс на НАТО, с цел да си обезпечи по-голяма роля в Афганистан след изтеглянето на американските войски.

Но предлагането му да обезпечи сигурност за летището в Кабул-основната точка за достъп за филантропична помощ-беше отхвърлено от талибанските водачи и страните не реализираха забележим прогрес по въпроса по време на най-високото си досегашно разискване.

Чавушоглу съобщи, че удостовери още веднъж пред Мутаки, че обезпечаването на сигурност на летището е от жизненоважно значение, преди постоянните полети да могат да бъдат обновени.

" Днес им обяснихме още един път упованията по въпроса за сигурността - освен нашата, само че и цялата интернационална авиационна общественост - за ръководството на летището и изключително за стартирането на постоянни полети ", сподели той.

Чавушоглу добави, че прикани талибаните да дават на девойките отворен достъп до обучение и да разрешат на дамите да се върнат на работа.

" Помолихме ги да не преглеждат това като причина или искане, само че това е упованието и на другите мюсюлмански страни ", сподели той.

Мутаки не даде незабавни мнения след диалозите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР