Турция обяви, че е достигнала финалната фаза на техническите проучвания

...
Турция обяви, че е достигнала финалната фаза на техническите проучвания
Коментари Харесай

Турция е все по-близо до регулирането на крипто активи

Турция разгласи, че е достигнала финалната фаза на техническите изследвания на правните разпореждания по отношение на крипто активите. Чрез тях Анката се стреми да смекчи рисковете и да контролира платформите за търговия и транзакциите, написа Daily Sabah.

Очаква се регулациите да вкарат лицензионни и оперативни стандарти в платформите за търговия, както и да оказват помощ на страната да бъде извадена от интернационалния " сив лист " за наблюдаване на финансовите закононарушения, съобщи министърът на финансите Мехмет Шимшек.

" Нашата съществена цел с регулирането на активите в криптовалута е да създадем тази област по-безопасна и да отстраняваме евентуалните опасности. Нашият метод не е ограничаващ, той се основава на елиминиране на несигурностите и управление на вероятните опасности ", акцентира Шимшек, представен от Anadolu Agency (AA).
 Крипто милионери: какъв брой хора забогатяха през 2023 година посредством Биткойн
Крипто милионери: какъв брой хора забогатяха през 2023 година посредством Биткойн

Когато знаеш по какъв начин да инвестираш

Рагламентите

Регламентите на Анкара имат за цел да проправят пътя за развиването на блокчейн технологията и екосистемата на криптовалутните активи. Подчертавайки забележителния интерес към платформите за търговия с криптовалута, изключително по време и след пандемията от Covid-19, министърът акцентира над разнообразни опасности, в това число корист на някои платформи, както и несъразмерни придвижвания на цените.

" Следователно подхващаме стъпки за понижаване на рисковете за тези, които вземат участие в транзакции с крипто активи в нашата страна, сходно на интернационалните практики ", сподели Шимшек.

Турция прави всичко допустимо, с цел да бъде отстранена от " сивия " лист за наблюдаване на Работната група за финансови дейности (FATF).

" Единственият оставащ проблем в обсега на техническото сходство е работата, обвързвана с крипто активите ".
 Снимка 411616
Източник:

Сивият лист

Сивият лист включва страни, за които FATF допуска, че са подхванали незадоволителни дейности за попречване на прането на пари и финансирането на тероризма.

Турция остро подлага на критика надзорния орган, акцентирайки, че напъните на страната демонстрират съдбоносен политически ангажимент на високо равнище против прането на пари и финансирането на тероризма.

В отчет от юли FATF съобщи, че неналичието на условие доставчиците на услуги за виртуални активи да бъдат лицензирани или регистрирани в Турция може да ограничи способността на управляващите да ги контролират.

Това беше последната от 40 рекомендации, маркирани като " отчасти съвместими " в отчета, които страната трябваше да прегледа. Шимшек се базира на наредбите, които към този момент са направени от централната банка на страната и Съветът за следствие на финансови закононарушения (MASAK), които съгласно него им разрешават да бъдат осведомени за транзакции и прехвърляния, осъществявани на разнообразни платформи.

" Но, несъмнено, би трябвало да създадем повече от това ", разяснява министърът.

Шимшек съобщи още, че към момента няма единна регулация в международен мащаб и Съединени американски щати и европейските страни имат разнообразни подходи, добавяйки, че Турция деликатно следи това развиване.

" На този стадий, когато преглеждаме задграничните практики във връзка с крипто активите, виждаме, че страните напредват посредством разбиране на подходи, подобаващи за техните лични финансови и правни системи. В този смисъл излиза наяве, че би трябвало да се подхващат стъпки в нашата страна във връзка с такова контролиране. "

Лицензиране и стандарти за работа

Основната цел на правната работа е да контролира платформите и транзакциите, извършващи се в тях. Затова лицензите за платформи за търговия с криптовалута в Турция към този момент ще се издават от Борда на финансовите пазари (SPK). Следователно, ще бъдат наложени минимални оперативни условия, сходни на финансовите институции.

Турция се класира на четвърто място в международен мащаб по размер на необработени крипто транзакции, с почти $170 милиарда през последната година, след Съединени американски щати, Индия и великобритания, съгласно отчет на компанията за разбор на блокчейн Chainalysis.
 Изпълнителни шефове на крипто колоси попадат в
Изпълнителни шефове на крипто колоси попадат в " мерника " на регулаторите

След обвиняванията против боса на банкрутиралата борса за криптовалути FTX, секторът се следи " под лупа "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР