Турция обяви Алпер Гезеравджъ и Тува Джихангир Атасевер за първите

...
Турция обяви Алпер Гезеравджъ и Тува Джихангир Атасевер за първите
Коментари Харесай

Обявени са първите космически пътници

Турция разгласи Алпер Гезеравджъ и Тува Джихангир Атасевер за първите галактически пътешественици на страната, които ще бъдат изпратени в космоса през последното тримесечие на тази година.

По време на събитието Teknofest, най-големия фестивал за галактически проучвания и технологии в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи първите претенденти за галактически пасажери на страната.

Гезеравджъ - от 21 години водач в турските военновъздушни сили, ще бъде изпратен на Международната галактическа станция и ще прекара там 14 дни.

По време на 14-дневната задача първият странник ще извърши 13 опита, готови от водещите университети и проучвателен институции в страната, заяви " Хюриет ".

Атасевер, систематичен инженер в турския производител на ракети Roketsan в региона на системите за изстрелване в космоса, е разгласен за авариен претендент за галактическата задача.

Резервният претендент ще извърши суборбитален полет, с цел да затвърди подготовката си.
Двамата претенденти за галактически пътешественици бяха определени измежду над 36 000 кандидатури, прецизира изданието.

Около 750 претенденти, които отговаряха на характерните критерии за задачата, избрани от Министерството на индустрията и технологиите, бяха включени в идващите процеси на оценка и подготовка.

На претендентите бяха изпратени първо онлайн проби, които оценяваха техните качества за сериозно мислене, психическо положение и здравна история.
Министър Мустафа Варанк съобщи, че след нужните оценки на този стадий претендентите минават през проби лице в лице.

" Те участваха в самостоятелни изявленията с делегации, включващи астронавти, които неведнъж са пътували в космоса. Всички проби бяха извършени с наличната в нашата страна инфраструктура с присъединяване на задгранични специалисти. В резултат на това процесът на асортимент на турския галактически пасажер, който ще отиде на Международната галактическа станция, завърши сполучливо ", изясни Варанк.

И двамата претенденти започнаха образование, предоставено от Axiom Space, основана в Съединени американски щати компания за развиване на галактическа инфраструктура.
Те ще преминат теоретична и практическа подготовка, която ще разреши на астронавтите да правят жизненоважните си действия в изискванията на галактическата станция.

Варанк съобщи, че 20 страни организират сходни задачи до галактическата станция и Турция също ще влезе в този извънреден клуб.
" Когато по-възрастните ме попитаха какъв желая да стана, границата за мен бяха самолетите в небето. Но фантазиите на днешните деца отиват оттатък космоса и хоризонта ", изрази мнението си претендентът за галактически странник Гезеравджъ.

" Това е най-голямото благополучие, най-голямата чест в живота ми. Целта ми е да работя денонощно, с цел да извърша вярно историческата задача ", сподели Атасевер.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР