Турция няма да участва в ученията на НАТО на фона

...
Турция няма да участва в ученията на НАТО на фона
Коментари Харесай

Турция ще бойкотира военните игри на НАТО в Гърция


Турция няма да взе участие в ученията на НАТО на фона на ескалиращото напрежение със прилежаща Гърция, оповестиха локални медии в събота, базирайки се на източници от сферата на сигурността. Анкара е възнамерявала да изпрати своите изтребители F-16 Fighting Falcon на годишното обучение " Tiger Meet ", което ще се организира във военновъздушната база Араксос в Западна Гърция от 9 до 22 май.

Според известията командването на турските военновъздушни сили е сметнало, че формулировката, употребена от Атина в техническата документи, обвързвана с ученията, опонира на интернационалното право, и е поискало тя да бъде изменена, само че Гърция е отказала да го направи.

" Въпреки всички опити и помирителни старания на Турция, Гърция, която не може да понесе даже присъединяване на собствен комшия в обучение в страната си, отклони учението от задачата за другарство и оперативна съгласуемост и се опита да го употребява против правата и ползите на Турция ", твърди източник от службите за сигурност, представен от вестник " Сабах ".

 

 

В резултат на това на 22 април Турция е взела решение да не взе участие в ученията и е уведомила страната хазаин за отдръпването си, се показва в отчетите.

Междувременно някои източници допускат, че точно Гърция е решила да не допусне Турция до ученията на НАТО в отговор на постоянните нарушавания на въздушното ѝ пространство от страна на самолетите на Анкара. Според отчета на " Гласът на Америка " Атина е отменила плануваното присъединяване на Турция в " Срещата на тигрите ", като е декларирала, че Турция не е " нито съдружник, нито другар "

В четвъртък гръцкото външно министерство изрази пред турския дипломат своя мощен митинг против " невиждания брой нарушавания на гръцкото въздушно пространство и прелитания над гръцка територия, в това число над няколко обитаеми места, осъществени в границите на един ден "

 

 

 

В изказването не се показва точният брой на нарушаванията, само че съгласно медиите в границите на 24 часа са докладвани 125 неразрешени полета.
Министерството акцентира, че " тези дейности основават климат на изключително напрежение в връзките сред двете страни, което опонира на напъните, полагани за възстановяване на този климат ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР