Турция не свързва операцията си против терористите от ПКК в

...
Турция не свързва операцията си против терористите от ПКК в
Коментари Харесай

Анкара: Военната операция в Сирия не зависи от изтеглянето на САЩ

Турция не свързва интервенцията си срещу терористите от ПКК в източната част на Сирия с изтеглянето на американския боен контингент от страната, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу.

В изявление пред телевизионния канал NTV той акцентира, че решението за провеждането на антитерористичната интервенция в Сирия държавното управление в Анкара е взело доста преди Съединени американски щати да разгласи изтеглянето на войските си. Министърът подчертава и на опасността за целия район от дейностите на сирийското крило на кюрдската работническа партия ПКК. Според него Отрядите за национална отбрана /YPG – въоръженото крило на Партията на демократичния съюз, клон на ПКК в Сирия/ не престават да оказват напън върху асирийците, йезидите и другите етнически малцинства в района.

„ За страдание, когато започнеш да си сътрудничиш с терористична организация, след това е невероятно да се избавиш от нейното въздействие. Недопустимо е огромна страна като Съединени американски щати по разнообразни мотиви обществено да пази терористите, с цел да не изтегли войската си от Сирия, без да се преценява със съюзническите връзки сред Анкара и Вашингтон в границите на НАТО и с дългите години на двустранно съдействие “, разяснява Чавушоглу.

Той добави, че „ щом страната дава заричане, то тя е длъжна да го извърши по този начин, както турският президент Ердоган и турската република постоянно извършват своите обещания “. Според него от изключителна значимост е реализацията на пътната карта да започва в най-кратки периоди и Отрядите за национална отбрана (считани от Анкара за терористична организация) да бъдат дефинитивно изведени от регионите на изток от река Ефрат.

Външният министър заяви, че президентите на Турция и Русия ще проведат двустранна среща. Освен това се възнамерява и тристранна среща на водачите Ердоган и Путин с присъединяване на иранския президент Хасан Рохани за сирийското урегулиране, основател на която е Москва. Очаква се Кремъл да предложи датата. Чавушоглу предизвести, че в случай че Съединени американски щати опитат да изискат отменяне на руско-турския контракт по договорката за зенитно-ракетните комплекси С-400 като изискване за доставката на системите Patriot в Турция, контракт сред Анкара и Вашингтон няма да има. Американската страна към този момент е показала първата оферта по продажбата на Patriot.

„ Колкото до периодите, още през днешния ден Турция незабавно се нуждае от системите за противо-въздушна защита. Ние можем да получим Patriot, в случай че изискванията подхождат на упованията на Анкара. Това касае взаимното произвеждане, периодите за доставка, предаване на технологията и изискванията за кредитирането. Това е комерсиална договорка, а в търговията условие „ анулирай договорката с другите и купи от мен “ е неприемливо “, съобщи ръководителят на турската дипломация. Той акцентира, че договорът за покупката на С-400 е към този момент подписан с Русия и реализацията му не може да бъде сложена под подозрение.

Американският сенатор Линдзи Греъм, член на комитета по интернационалните връзки, възнамерява да посети Турция за разискване на сирийската тема, оповестява Анадолската организация в преписка от Вашингтон. Това той е съобщил след съвещанието в Сената с присъединяване на президента Доналд Тръмп и групата на републиканците. Агенцията отбелязва като „ изключително впечатляващ “ обстоятелството, че в изказванията си пред Сената през 2015-2017 година Греъм неведнъж е подчертавал, че ПКК е терористична организация с комунистическо-марксистка идеология и е подчертал на тясната й връзка с Отрядите за национална отбрана. Но след избирането на Доналд Тръмп за президент е станал много по-умерен в позицията си.

Според него бойците от сирийското крило на ПКК са помогнали на Съединени американски щати да отстранят опасността от ислямските терористи от ДЕАШ в Сирия, само че „ Америка не може да изостави тези, които са ѝ помагали “. „ Надявам се Съединени американски щати да успее да откри такова решение за Сирия, при което Турция ще бъде уверена, че нищо не заплашва нейната сигурност “, споделя Греъм.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР