Турция не споделя плановете на САЩ за разполагане на сили

...
Турция не споделя плановете на САЩ за разполагане на сили
Коментари Харесай

Турция е против разполагане на сили на НАТО в Черно море

Турция не споделя проектите на Съединени американски щати за разполагане на сили на НАТО в Черно море за въздържане на Русия, излиза наяве от изявление на турският министър на защитата Хулуси Акар пред вестник " Хюриет ", представен от БГНЕС.

, оповестени предходната година от американския министър на защитата Лойд Остин, засягат България, Румъния и Турция.

" Казваме на Румъния и България да не работят преждевременно ", по този начин дава отговор Хулуси Акар на въпроса на вестника за отношението на Турция към тази самодейност. Според турския вестник по този метод с " изкусен отговор " министърът на защитата на Турция ясно е посочил, че страната му се отнася негативно към сходни хрумвания . " Действайки със средствата на дипломацията отвън рамките на Конвенцията от Монтрьо, Турция се пробва по пътя на убеждаването да държи съдружниците от НАТО по-далеч от Черно море ", написа вестникът.
 Йоханис: Засилване на НАТО в Румъния, Черно море, по целия източен фланг е стратегическа цел
Йоханис: Засилване на НАТО в Румъния, Черно море, по целия източен фланг е стратегическа цел

Ускоряване на трансформацията на НАТО към по-опасна стратегическа действителност

" Влизането и излизането на съдружниците от НАТО в Черно море също ще сътвори нараснала сензитивност. Имаме оферти за поддържане на стабилността в Черно море. Призоваваме да няма безредици и суматоха. Неточна информация може да докара до недоразумения. Нека почитаме границите и суверенитета на Украйна, дано не предизвикаме недоразумения, които могат да бъдат възприети като провокация. Казваме, че каквито и да са желанията (на едната страна), другата страна ще одобри това като провокация ", акцентира министърът.

Отговаряйки на въпроса дали в този момент в Черно море има военни кораби на страни, които не са черноморски, Акар посочи, че такива кораби в акваторита на Черно море няма . " Искаме да подсигуряваме, че правилото на районна принадлежност не е нарушен, че не се нарушават съответните права на крайбрежните страни. Ако салдото се наруши тук, има огромна възможност събитията да излязат отвън надзор. Няма потребност да потопим Черно море в атмосфера на конкуренция ", сподели той.

В началото на месец март, че Турция ще приложи член 19 от Конвенцията Монтрьо за прекосяването на военни кораби през Дарданелите и Босфора. Външният министър Мевлют Чавушоглу добави, че Анкара е предизвестила всички черноморски и други страни, че няма да пропуща военни кораби през проливите.
 Ердоган: Турция употребява пълномощията си по Конвенцията от Монтрьо с цел да предотврати ескалация
Ердоган: Турция употребява пълномощията си по Конвенцията от Монтрьо с цел да предотврати ескалация

Той твърди, че Турция продължава стеснен разговор както с Русия, по този начин и с Украйна и приканва за позволение посредством диалог
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР