Турция не споделя плановете на САЩ за дислоциране на сили

...
Турция не споделя плановете на САЩ за дислоциране на сили
Коментари Харесай

България да не бърза със силите на НАТО В Черно море

Турция не споделя проектите на Съединени американски щати за дислоциране на сили на НАТО В Черно море за възпирането на Русия, излиза наяве от изявление на турският министър на защитата Хулуси Акар пред вестник „ Hurriyet. Известно е, че тези проекти, оповестени предходната година от американския министър на защитата Лойд Остин, засягат България и Румъния дружно с Турция.

„ Казваме на Румъния и България да не работят прибързано”, отговори Хулуси Акар на въпроса на вестника за отношението на Анкара към тази самодейност. „ Hurriyet” отбелязва с този изкусен отговор Акар е дал да се разбере, че Турция се отнася негативно към нея.

" Действайки със средствата на дипломацията отвън рамките на Конвенцията от Монтрьо, Турция се пробва по пътя на убеждаването да държи съдружниците от НАТО по-далеч от Черно море ", написа вестникът, представен от ТАСС.

Турция се стреми да защищити съдружниците си от НАТО от недоразумения в Черно море, посочи още министърът в изявлението.

„ Влизането и излизането на съдружниците от НАТО в Черно море също ще сътвори нараснала сензитивност. Имаме оферти за поддържане на стабилността в Черно море. Призоваваме да не се вълнуваме, да не се паникьосваме. Невярната информация може да докара до недоразумения. Нека почитаме граници и суверенитет на Украйна, дано не предизвикаме недоразумения, които могат да бъдат възприети като провокация. Казваме, че каквито и да са желанията ви, другата страна ще одобри това като провокация ", акцентира министърът.

Отговаряйки на въпроса дали в този момент има военни кораби на страни, които не са крайбрежни в Черно море, Акар посочи, че там няма такива кораби. „ Искаме да подсигуряваме, че правилото на районна благосъстоятелност не е нарушен, че не се нарушават съответните права на крайбрежните страни. Ако балансите се нарушат тук, има огромна възможност събитията да излязат отвън надзор. Няма потребност да потопи Черно море в атмосфера на конкуренция “, сподели той.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР