Турция не показа никакви признаци за вдигане на блокадата си

...
Турция не показа никакви признаци за вдигане на блокадата си
Коментари Харесай

Финландия и Швеция не убедиха Турция за НАТО

Турция не сподели никакви признаци за повдигане на блокадата си за присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на среща в четвъртък, написа европейската редакция на американския вестни " Политико ".

Представители на трите страни се събраха за първи път от ноември, откакто в НАТО обявиха, че чакат смяна на позицията на Турция.

Швеция дефинира срещата като стъпка напред - без значение от неналичието на съответни резултати.

" Най-важното нещо през днешния ден е, че се събрахме ", сподели договарящият на Швеция Оскар Стенстрьом пред кореспонденти в централата на НАТО в Брюксел след диалозите. Страните, сподели той, " се договориха за по-нататъшни срещи ".

Докато 28 от 30-те съдружници на НАТО бързо утвърдиха присъединението на Швеция и Финландия към Алианса, парламентите на Турция и Унгария към момента не са утвърдили кандидатурите им за участие.

Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха меморандум, очертаващ стъпките, които страните ще подхващат, с цел да отговорят на опасенията на Турция по отношение на износа на оръжия и тероризма на срещата на върха на алианса в Мадрид предишното лято, когато водачите на НАТО взеха решение да поканят Швеция и Финландия да се причислят.

Но макар измененията в политиката във Финландия и Швеция, да вземем за пример законопроекти, предопределени да предотвратят присъединяване в терористични организации, Анкара продължи да блокира участието и да повдига възражения - изключително против Швеция.

Напрежението се задълбочи изключително откакто датски крайнодесен политик изгори копие от Корана в Стокхолм пред турското посолство през януари.

И въпреки да не е ясно какво тъкмо чака Турция с продължаващото си блокиране, има спекулации в границите на Алианса, че проточеният развой се дължи частично на вътрешнополитическите съображения на президента Реджеп Тайип Ердоган, както и на опит да завоюва въздействие в връзките на Анкара с Вашингтон.

Стенстрьом съобщи, че Турция признава, че Швеция и Финландия са " подхванали съответни стъпки ", характеризирайки това като " добър знак ".

Забавеното утвърждение подхранва разочарованието в целия Алианс. Сега нарастват спекулациите дали Финландия може да се причисли към НАТО преди Швеция.

За съдружниците от НАТО основна цел е да получат утвърждението на Турция и Унгария за двете страни преди идната среща на върха на водачите на алианса, планувана за юли във Вилнюс. Забавяне след нея може да се окаже неловко за военния съюз.

Запитан дали е реалистично Швеция да се причисли към НАТО преди срещата на върха, Стенстрьом отхвърли да се ангажира със периоди.

" Целта ми като основен договарящ е допустимо най-скоро, схваща се; само че не мога да обещая дата ", сподели той и добави: " Ние сме фокусирани върху съответните стъпки, с цел да осъществим меморандума ".

Хелзинки и Стокхолм към този момент получиха гаранции за сигурност от многочислени съдружници от НАТО, свеждайки до най-малко рисковете за тяхната сигурност. Но едно закъснение въпреки всичко би усложнило процесите на обмисляне на Алианса и би могло да повлияе в политическото доверие.

В рамките на алианса обаче има вяра, че Анкара може да отстъпи след парламентарните и президентските избори в Турция през май, само че към момента преди срещата във Вилнюс.

" Време е всички съдружници да приключат процеса на ратификация и да приветстват Финландия и Швеция като пълноправни членове на Алианса преди идната среща на върха на НАТО във Вилнюс ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък.

В изказване след сесията шефът на НАТО сподели, че страните " се съгласиха, че бързите ратификации както за Финландия, по този начин и за Швеция биха били в полза на всички " и " се съгласиха да продължат съдействието в този формат и да се срещнат още веднъж преди срещата във Вилнюс ".

Междувременно управлението на Швеция възприе оптимистичен звук по отношение на вероятностите си за участие.

" Изпълнихме всичко, което казахме, че ще създадем ", сподели шведският външен министър Тобиас Билстрьом пред " Политико " в четвъртък, посочвайки нов законопроект против тероризма.

Турция даде лист с търсени лица на Швеция и чака скандинавската страна да предприеме бързи дейности, с цел да покаже, че настояванията на Анкара фактически се извършват. Все още обаче нито един от наказаните не е предаден на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу неотдавна призна, че Швеция е направила промени в своите закони за тероризма и дава обещание да одобри нов законопроект, само че това, което Турция желае, е съответно деяние.

" Не е допустимо да кажем " да " на участието на Швеция в НАТО, без да забележим тези стъпки. Швеция не извършва отговорностите си. Това е повода, заради която казахме " да " срещата да се организира в Брюксел ", изясни той.

Швеция и Финландия кандидатстваха предходната година за присъединение към Организацията на Северноатлантическия пакт, откакто Русия нахлу в Украйна, и в този момент се нуждаят от поддръжката на всички сегашни страни от НАТО, с цел да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с съпротива от Турция, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи. В следствие Анкара оттегли възражението си при изискване, че двете скандинавски страни се съобразят с настояванията й.

По-рано Финландия загатна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срутва на връзките сред Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто отдръпна това си изказване и вместо това съобщи, че ще се резервира позицията за обща кандидатура с Швеция и въпреки всичко посочи, че е допустимо делене, в случай че Швеция получи непрестанен отвод от Турция за влизане в блока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР